Grupa na rzecz Partii Robotniczej o wyborach samorządowych

[2010-11-18 23:39:22]

Grupa na rzecz Partii Robotniczej (GPR), stanowiąca polską sekcję Komitetu Na Rzecz Międzynarodówki Robotniczej (CWI), wydała oświadczenie w sprawie nadchodzących wyborów samorządowych. Zgodnie ze stanowiskiem GPR, wybory te oznaczają nade wszystko próbę budowania niezależnego głosu politycznego klasy robotniczej.

Autorzy przypominają o trwającym kryzysie gospodarczym i stanowiącym jego wynik kryzysie budżetowym, co niewątpliwie zmusi władze różnego szczebla do dokonywania w najbliższej przyszłości cięć wydatków. Na zjawiska te należy spojrzeć w kontekście tzw. transformacji ustrojowej i nieodłącznej od niej polityki ataków na zdobycze świata pracy oraz niszczenia i prywatyzacji usług publicznych.

W związku z tym nasuwa się ewidentny wniosek, że pracownicy i lokalne społeczności potrzebują swojej antykapitalistycznej reprezentacji również na szczeblu lokalnym. Autorzy kontynuują: Prezentując alternatywę dla kapitalistycznego zarządzania województwami, powiatami i miastami, prezentujemy sprzeciw wobec komercjalizacji i niszczenia służby zdrowia, kolei, transportu autobusowego, przedsiębiorstw należących do samorządu, przedszkoli, kamienic i bloków mieszkalnych. Poza poruszaniem zagadnień, które są w zasięgu statutowej władzy administracji lokalnej, kampania wyborcza może też służyć organizowaniu klasy robotniczej przeciwko atakom kapitału na jej prawa i poziom życia.

Jednym z największych problemów, trapiącym setki tysięcy pracowników, pozostają umowy pozakodeksowe, praca na czarno, zwolnienia i cięcia płacowe. Należy przedstawić - jako alternatywę dla kapitalizmu, przeżywającego największy od lat 30. ubiegłego stulecia kryzys - postulaty takie jak roboty publiczne, pracownicza kontrola nad finansami przedsiębiorstw, nacjonalizacja pod kontrolą załogi zakładów które zwalniają. To ich realizacja może rzeczywiście służyć walce z bezrobociem.

GPR mówi następnie o swym zaangażowaniu w budowę Polskiej Partii Pracy oraz jej kampanię wyborczą. Wstępując do PPP, kierowaliśmy się perspektywą ewolucji tej partii, wyrosłej na bazie bojowego związku zawodowego WZZ "Sierpień 80", w masową partię robotniczą, zdolną prezentować alternatywę dla kapitalizmu. Z tej też perspektywy oceniamy jej poczynania wyborcze. Autorzy chwalą PPP za prezentowanie postulatów, mogących przyciągnąć nowe rzesze pracowników i młodzieży, takich jak budownictwo komunalne, sprzeciw wobec prywatyzacji opieki medycznej, podwyżki dla pracowników miejskich, rozwój transportu publicznego itd.

Jednocześnie jednak krytykują start z list tej partii kandydatów będących zwolennikami prywatyzacji usług publicznych, czy mających niejasny stosunek do przyznawania ulg poszczególnym kapitalistom - na pewno nie prezentując alternatywy dla ekonomicznej władzy klasy panującej. Nie zgadzają się też ze strategią PPP w wyborach na szczeblach poniżej sejmiku, która jak piszą przewiduje zgodę na zawiązywanie koalicji wyborczych z politykami burżuazyjnymi, niekiedy skompromitowanymi wrogami interesu pracowniczego. GPR wyraża ocenę: Niejednoznaczność i sprzeczności kampanii wyborczej i list wyborczych PPP znamionują jej ogólny rozwój.

Oświadczenie kończy się wezwaniem do głosowania na listy PPP tam gdzie jej kandydaci autentycznie reprezentują interesy ludzi pracy przeciwko interesom kapitału.

Pełny tekst oświadczenia dostępny jest tutaj.

Paweł Michał Bartolik

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

26 sierpnia:

1789 - Francja: Ogłoszono Deklarację Praw Człowieka i Obywatela.

1883 - W Tarnopolu urodził się Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1913 - Początek wielkiego strajku dublińskich tramwajarzy pod przywództwem Jima Larkina.

1920 - USA: Kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1923 - Ukazał się 1. numer tygodnika "Życie Robotnicze", oficjalnego organu prasowego radomskiej PPS

1930 - Powstała Komunistyczna Partia Filipin.

1940 - Gestapo aresztowało Stanisława Dubois, który stał wówczas na czele socjalistycznej organizacji konspiracyjnej Barykada Wolności.

1941 - Urodziła się Barbara Ehrenreich, amerykańska dziennikarka, pisarka, aktywistka polityczna, feministka.

1944 - Bułgarska Partia Komunistyczna rozpoczęła zbrojne powstanie przeciwko proniemieckiemu rządowi.

1944 - Podczas Powstania Warszawskiego w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza zginęło 5 członków sztabu Armii Ludowej.

2004 - Sąd Najwyższy Chile podtrzymał decyzję o odebraniu immunitetu senatorskiego gen. A. Pinochetowi.

2005 - W pożarze paryskiego wieżowca zamieszkanego przez afrykańskich emigrantów zginęło 17 osób, w tym 14 dzieci.