Grupa na rzecz Partii Robotniczej o wyborach samorządowych

[2010-11-18 23:39:22]

Grupa na rzecz Partii Robotniczej (GPR), stanowiąca polską sekcję Komitetu Na Rzecz Międzynarodówki Robotniczej (CWI), wydała oświadczenie w sprawie nadchodzących wyborów samorządowych. Zgodnie ze stanowiskiem GPR, wybory te oznaczają nade wszystko próbę budowania niezależnego głosu politycznego klasy robotniczej.

Autorzy przypominają o trwającym kryzysie gospodarczym i stanowiącym jego wynik kryzysie budżetowym, co niewątpliwie zmusi władze różnego szczebla do dokonywania w najbliższej przyszłości cięć wydatków. Na zjawiska te należy spojrzeć w kontekście tzw. transformacji ustrojowej i nieodłącznej od niej polityki ataków na zdobycze świata pracy oraz niszczenia i prywatyzacji usług publicznych.

W związku z tym nasuwa się ewidentny wniosek, że pracownicy i lokalne społeczności potrzebują swojej antykapitalistycznej reprezentacji również na szczeblu lokalnym. Autorzy kontynuują: Prezentując alternatywę dla kapitalistycznego zarządzania województwami, powiatami i miastami, prezentujemy sprzeciw wobec komercjalizacji i niszczenia służby zdrowia, kolei, transportu autobusowego, przedsiębiorstw należących do samorządu, przedszkoli, kamienic i bloków mieszkalnych. Poza poruszaniem zagadnień, które są w zasięgu statutowej władzy administracji lokalnej, kampania wyborcza może też służyć organizowaniu klasy robotniczej przeciwko atakom kapitału na jej prawa i poziom życia.

Jednym z największych problemów, trapiącym setki tysięcy pracowników, pozostają umowy pozakodeksowe, praca na czarno, zwolnienia i cięcia płacowe. Należy przedstawić - jako alternatywę dla kapitalizmu, przeżywającego największy od lat 30. ubiegłego stulecia kryzys - postulaty takie jak roboty publiczne, pracownicza kontrola nad finansami przedsiębiorstw, nacjonalizacja pod kontrolą załogi zakładów które zwalniają. To ich realizacja może rzeczywiście służyć walce z bezrobociem.

GPR mówi następnie o swym zaangażowaniu w budowę Polskiej Partii Pracy oraz jej kampanię wyborczą. Wstępując do PPP, kierowaliśmy się perspektywą ewolucji tej partii, wyrosłej na bazie bojowego związku zawodowego WZZ "Sierpień 80", w masową partię robotniczą, zdolną prezentować alternatywę dla kapitalizmu. Z tej też perspektywy oceniamy jej poczynania wyborcze. Autorzy chwalą PPP za prezentowanie postulatów, mogących przyciągnąć nowe rzesze pracowników i młodzieży, takich jak budownictwo komunalne, sprzeciw wobec prywatyzacji opieki medycznej, podwyżki dla pracowników miejskich, rozwój transportu publicznego itd.

Jednocześnie jednak krytykują start z list tej partii kandydatów będących zwolennikami prywatyzacji usług publicznych, czy mających niejasny stosunek do przyznawania ulg poszczególnym kapitalistom - na pewno nie prezentując alternatywy dla ekonomicznej władzy klasy panującej. Nie zgadzają się też ze strategią PPP w wyborach na szczeblach poniżej sejmiku, która jak piszą przewiduje zgodę na zawiązywanie koalicji wyborczych z politykami burżuazyjnymi, niekiedy skompromitowanymi wrogami interesu pracowniczego. GPR wyraża ocenę: Niejednoznaczność i sprzeczności kampanii wyborczej i list wyborczych PPP znamionują jej ogólny rozwój.

Oświadczenie kończy się wezwaniem do głosowania na listy PPP tam gdzie jej kandydaci autentycznie reprezentują interesy ludzi pracy przeciwko interesom kapitału.

Pełny tekst oświadczenia dostępny jest tutaj.

Paweł Michał Bartolik

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1940 - Urodził się Tabaré Vazquez, urugwajski polityk centrolewicowy, lekarz, były prezydent Urugwaju.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.