Francja: Éric Cantona wzywa do obalenia systemu bankowego

[2010-11-24 13:45:18]

Apel Cantony może na pozór nie wydawać się niczym nowym i jednym z wielu. To że system bankowy jest systemem złodziejskim wiemy nie od dziś. Wątpliwości mogą budzić też powiązania reklamowe piłkarza z wielkimi koncernami i miliony jakie wpływały na jego konto(a). Ale kto jest idealny? Warto jednak by ten słuszny z pewnością głos wykorzystać. Cantona to postać bardzo znana w świecie piłkarskim i nie tylko, a dla tysięcy kibiców piłkarskich w Anglii jest ciągle idolem. Więc dlaczego oprócz reklamowania ubrań Nike nie może być żywa reklamą ruchu alterglobalistycznego, a nawet jego "medialnym liderem"...

Przemysław Łaski

Słynny przed laty francuski piłkarz Éric Cantona udzielił 7 października wywiadu, w którym nawołuje do przeprowadzenia "bezkrwawej rewolucji" przeciwko systemowi bankowemu.

W przeprowadzonym w Nantes wywiadzie, Cantona stwierdził, że rewolucja miałaby polegać na wycofaniu pieniędzy z banków, na których opiera się system państwowy. Dziennikarz lokalnej gazety "Presse Ocean" przyszedł na rozmowę z byłą gwiazda Manchesteru United z kamerą, a nagranie z rozmowy, które wrzucił do Internetu, zaczęły żyć własnym życiem. Cantona na nagraniu ubrany jest w charakterystyczny czerwony sweter, a na twarzy widoczny jest spory zarost. Apel Francuza poparło już kilkanaście tysięcy osób, a nagranie z rozmową robi zawrotną karierę na YouTube.

44-letni obecnie Cantona apeluje w nim m.in. Nie strajkujcie na ulicach, wycofajcie pieniądze z kont. Rozbijemy system! (...) Rewolucja grudniowa ma być nowoczesna, bezkrwawa i łatwa jak pstryknięcie palcem. W wizjach piłkarza chętnych do zabrania oszczędności z banków do domu mają być docelowo miliony, czyli ci wszyscy, którzy w październiku sparaliżowali strajkami Francę: Niech te 3 miliony protestujących zamiast z transparentami na ulice pójdą do banków po pieniądze. Niech to zrobi każdy w swoim kraju. 3 miliony czy 10 milionów ludzi. Niech wypłacą pieniądze i banki upadną, zniknie zagrożenie. To jest prawdziwa rewolucja. Żadnej broni, żadnej krwi czy czegoś w tym rodzaju. Akcja ma nastąpić 7 grudnia. Cantona dalej mówi też: Co dziś można wskórać wychodzeniem na ulice? Samych siebie oszukujemy. System jest silny siłą banków. Więc bankami go zniszczmy. Opowiada o otaczającej nas beznadziei i tłumaczy: Nie bierzemy karabinów i nie zabijamy ludzi, by rozpocząć rewolucję. Dziś rewolucja jest znacznie łatwiejsza do przeprowadzenia. Cały system kręci się wokół banków, na których mocy się opiera. Więc, by go zniszczyć trzeba zacząć właśnie od banków.

Cantona po wywiadzie trafił na sztandary ruchu StopBanque, który od miesięcy nawołuje alterglobalistów wszystkich krajów, by się łączyli i 7 grudnia wycofali swoje pieniądze z kont. Już po apelu piłkarza powstała strona Bankrun2010.com, na której pod nagraniem wywiadu jest odezwa zapowiadająca walkę o banki obywatelskie, a nie spekulanckie, o wyrwanie się spod wytycznych Unii Europejskiej, budowanej wbrew woli ludu, mimo protestów wyrażonych w referendach. Były piłkarz chce także zaproponować swój pomysł związkom zawodowym.

Urodzony w Marsylii Éric Cantona podczas kariery piłkarskiej grał w Olympique Marsylia, Leeds United i Manchesterze z którymi odniósł wiele sukcesów. Indywidualnie za grę głownie dla MU, otrzymał nagrody PFA Players' Player of the year (1994), FWA Footballer of the year (1996), Najlepszy piłkarz stulecia (2001) oraz Najlepszy piłkarz w historii Premiership (2005). Cantona miał też epizod aktorski - zagrał samego siebie w dramacie sportowym "Looking for Eric" (2009) w reżyserii Kena Loacha.

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.