PPP - "Sierpień 80" rozpoczyna kampanię "Bronimy publicznej służby zdrowia"

[2010-11-24 14:13:03]

Polska Partia Pracy - "Sierpień 80" rozpoczęła ogólnopolską kampanię "Bronimy publicznej służby zdrowia". W jej ramach ugrupowanie zamierza prezentować przykłady skutków prywatyzacji szpitali oraz patologii, jakim podlega ochrona zdrowia pod rządami Platformy Obywatelskiej.

PPP zamierza docelowo wydać 1 milion sztuk czterostronicowego biuletynu w formacie gazetowym, w którym opisywane są zagrożenia związanego z prywatyzacją i komercjalizacją publicznej służby zdrowia. Pierwszy numer gazety w ilości 100 tys. egzemplarzy przedstawia przykłady patologii w służbie zdrowia, za którymi stoją działacze PO w czterech miastach: Katowicach, Piekarach Śląskich, Rudzie Śląskiej i Krośnie Odrzańskim. Cały nakład pisma został już rozdany w województwach śląskim i lubuskim.

Kolejny numer jest już w przygotowaniu. Jak informuje PPP kampania ruszy wkrótce także w innych miastach, w tym najpierw w Olsztynie i pozostałych miejscowościach województwa warmińsko-mazurskiego oraz w Opolu i na terenie województwa opolskiego, a w jej ramach będą organizowane konferencje prasowe oraz spotkania z mieszkańcami i pracownikami służby zdrowia z udziałem działaczy Polskiej Partii Pracy - "Sierpień 80", w tym przede wszystkim Zbigniewem Zdónkiem, lekarzem, wiceprzewodniczącego partii i szefem Sekretariatu ds. zdrowia i ratownictwa medycznego Komisji Krajowej Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80".

Ugrupowanie podkreśla w komunikacie zapowiadającym akcję, że konieczne jest budowanie szerokiego przymierza antyliberalnego, które przeciwstawi się polityce prywatyzacji usług publicznych, w tym przede wszystkim ochrony zdrowia lansowanej przez Platformę Obywatelską zarówno na poziomie krajowym jak i samorządowym.

Szymon Martys

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

28 września:

1895 - Zmarł Gustaw Ehrenberg, poeta i działacz tajnego Stowarzyszenia Ludu Polskiego.

1918 - Urodził się Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1919 - W Warszawie obradował Zjazd PPS-Opozycji, kierowanej przez T. Żarskiego i A. Landego. Zjazd opowiedział się za dyktaturą proletariatu w postaci Polskiej Republiki Socjalistycznej, współpracą z KPRP i przystąpieniem do Międzynarodówki Komunistycznej.

1930 - Urodził się Immanuel Wallerstein, lewicowy socjolog amerykański, twórca teorii systemu-świata.

1932 - Urodził się Víctor Jara, chilijski bard, gitarzysta, autor tekstów piosenek, poeta, pedagog, lewicowy aktywista polityczny.

1958 - Francja: Referendum ws. nowej konstytucji. Równe prawo głosu otrzymali wszyscy mieszkańcy francuskich kolonii.

1966 - Zmarł André Breton, francuski pisarz, główny teoretyk nadrealizmu. Członek Francuskiej Partii Komunistycznej, wydalony w 1933.

1969 - RFN: SPD Willy'ego Brandta odniosła zwycięstwo w wyborach do Bundestagu.

1970 - Zmarł John Dos Passos, amerykański prozaik, dramaturg, poeta i reporter. Autor m.in. "Manhattan Transfer", trylogii "USA" i pacyfistycznej powieści "Trzej żołnierze".

1970 - Zmarł prezydent Egiptu, Gamal Naser.

1994 - W Waszyngtonie Izrael i OWP podpisały porozumienie o autonomii dla Zachodniego Brzegu Jordanu.

2000 - Palestyna: Początek drugiej Intifady.

2003 - Zmarł Tadeusz Zieliński, polityk, prawnik, specjalista w zakresie prawa pracy. Rzecznik Praw Obywatelskich w latach 1992-96. Kandydat Unii Pracy w wyborach prezydenckich w 1995 r.

2007 - Salwador: Mauricio Funes został oficjalnie wybrany kandydatem lewicowego Frontu Wyzwolenia Narodowego im. Farabundo Marti (FMLN).