Boliwia uznaje niepodległość Palestyny

[2010-12-24 13:16:12]

22 grudnia Boliwia uznała formalnie niepodległość Palestyny. Ogłosił to na konferencji prasowej prezydent kraju Evo Morales. Poinformował on także, że zamierza wysłać w tej sprawie oficjalny list do prezydenta państwa palestyńskiego Mahmuda Abbasa.

Organizacja Wyzwolenia Palestyny przyjęła te decyzje z zadowoleniem, Izrael - jako godne ubolewania. Boliwia zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w ubiegłym roku w proteście przeciwko ofensywie izraelskich wojsk w Strefie Gazy.

Na początku grudnia Palestynę za niepodległe państwo uznały Argentyna i Brazylia. Podobny krok w 2011 roku zapowiedział Urugwaj. Posłowie zarówno partii koalicji rządowej, jak i opozycji namawiają do podjęcia podobnych działań prezydenta Chile Sebastián Piñerę - gdzie mieszka licząca blisko 350 tysięcy osób diaspora palestyńska. Wśród krajów Ameryki Łacińskiej niepodległość państwa palestyńskiego wcześniej uznały także Wenezuela, Kostaryka, Paragwaj, Nikaragua i Kuba.

Szymon Martys

22 lipca:

1879 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.