Boliwia uznaje niepodległość Palestyny

[2010-12-24 13:16:12]

22 grudnia Boliwia uznała formalnie niepodległość Palestyny. Ogłosił to na konferencji prasowej prezydent kraju Evo Morales. Poinformował on także, że zamierza wysłać w tej sprawie oficjalny list do prezydenta państwa palestyńskiego Mahmuda Abbasa.

Organizacja Wyzwolenia Palestyny przyjęła te decyzje z zadowoleniem, Izrael - jako godne ubolewania. Boliwia zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w ubiegłym roku w proteście przeciwko ofensywie izraelskich wojsk w Strefie Gazy.

Na początku grudnia Palestynę za niepodległe państwo uznały Argentyna i Brazylia. Podobny krok w 2011 roku zapowiedział Urugwaj. Posłowie zarówno partii koalicji rządowej, jak i opozycji namawiają do podjęcia podobnych działań prezydenta Chile Sebastián Piñerę - gdzie mieszka licząca blisko 350 tysięcy osób diaspora palestyńska. Wśród krajów Ameryki Łacińskiej niepodległość państwa palestyńskiego wcześniej uznały także Wenezuela, Kostaryka, Paragwaj, Nikaragua i Kuba.

Szymon Martys

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.