Boliwia uznaje niepodległość Palestyny

[2010-12-24 13:16:12]

22 grudnia Boliwia uznała formalnie niepodległość Palestyny. Ogłosił to na konferencji prasowej prezydent kraju Evo Morales. Poinformował on także, że zamierza wysłać w tej sprawie oficjalny list do prezydenta państwa palestyńskiego Mahmuda Abbasa.

Organizacja Wyzwolenia Palestyny przyjęła te decyzje z zadowoleniem, Izrael - jako godne ubolewania. Boliwia zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w ubiegłym roku w proteście przeciwko ofensywie izraelskich wojsk w Strefie Gazy.

Na początku grudnia Palestynę za niepodległe państwo uznały Argentyna i Brazylia. Podobny krok w 2011 roku zapowiedział Urugwaj. Posłowie zarówno partii koalicji rządowej, jak i opozycji namawiają do podjęcia podobnych działań prezydenta Chile Sebastián Piñerę - gdzie mieszka licząca blisko 350 tysięcy osób diaspora palestyńska. Wśród krajów Ameryki Łacińskiej niepodległość państwa palestyńskiego wcześniej uznały także Wenezuela, Kostaryka, Paragwaj, Nikaragua i Kuba.

Szymon Martys

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.