Chile uzna這 niepodleg這嗆 Palestyny

[2011-01-08 20:04:38]

Chile zdecydowa這 si oficjalnie uzna Palestyn za niepodlegle pa雟two, id帷 w 郵ady innych kraj闚 po逝dniowoameryka雟kich - Brazylii, Argentyny, Boliwii i Ekwadoru, kt鏎e uczyni造 to w grudniu. Urugwaj og這si w ubieg造m miesi帷u, 瞠 uzna Palestyn w marcu 2011 roku.

Minister spraw zagranicznych Alfredo Moreno o鈍iadczy 7 stycznia, 瞠 rz康 prezydenta Chile Sebasti嫕a Piñery (na zdj璚iu) oficjalnie uzna Palestyn za pa雟two w granicach z 1967 roku. Zapowiedzia te wizyt prezydenta w Izraelu i Palestynie planowan na 4 i 5 marca.

Stany Zjednoczone i Izrael skrytykowa造 t decyzj i jak dot康 odmawiaj uznania niepodleg貫go pa雟twa palesty雟kiego. 31 grudnia prezydent Autonomii Palesty雟kiej Mahmud Abbas wyrazi opini, 瞠 uznanie Palestyny przez kilka kraj闚 Ameryki ζci雟kiej zmusi te dwa kraje do powrotu do negocjacji. Ostatnia ich runda zako鎍zy豉 si niepowodzeniem we wrze郾iu, po tym jak Tel Awiw odm闚i przed逝瞠nia cz窷ciowego zamro瞠nia budowy osiedli na okupowanych terytoriach.

Do tej pory ponad 130 pa雟tw oficjalnie uzna這 Palestyn za pa雟two w granicach z 1967 roku, a wi璚 tych, kt鏎e istnia造 zanim Izrael zaj掖 Wschodni Jerozolim (East al-Quds), Zachodni Brzeg i Stref Gazy.

Jaros豉w Klebaniuk

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

22 lipca:

1879 - Urodzi si Janusz Korczak, pisarz, pedagog, dzia豉cz spo貫czny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zg豉dzony w Treblince, gdzie do ko鎍a pozosta ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmar Randal Cremer, brytyjski lider zwi您kowy, rzecznik arbitra簑 mi璠zynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przesta豉 dzia豉 ostatnia w Polsce Rada Delegat闚 Robotniczych.

1944 - W Lublinie og這szono Manifest PKWN.

1946 - Urodzi si Danny Glover, ameryka雟ki aktor, producent i re篡ser o lewicowych pogl康ach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokona造 zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w kt鏎ym mie軼i豉 si brytyjska kwatera g堯wna. Zgin窸o 91 os鏏, a 45 zosta這 rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port P馧nocny w Gda雟ku i Tras ζzienkowsk w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping zosta przywr鏂ony do w豉dzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londy雟kim metrze zosta omy趾owo zastrzelony przez policj, wzi皻y za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokona zamach闚 na siedzib premiera Norwegii w Oslo, w kt鏎ym w wyniku wybuchu bomby zgin窸o 8 os鏏, a nast瘼nie na uczestnik闚 obozu m這dzie鄴wki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzeli 69 os鏏.