Chile uzna這 niepodleg這嗆 Palestyny

[2011-01-08 20:04:38]

Chile zdecydowa這 si oficjalnie uzna Palestyn za niepodlegle pa雟two, id帷 w 郵ady innych kraj闚 po逝dniowoameryka雟kich - Brazylii, Argentyny, Boliwii i Ekwadoru, kt鏎e uczyni造 to w grudniu. Urugwaj og這si w ubieg造m miesi帷u, 瞠 uzna Palestyn w marcu 2011 roku.

Minister spraw zagranicznych Alfredo Moreno o鈍iadczy 7 stycznia, 瞠 rz康 prezydenta Chile Sebasti嫕a Piñery (na zdj璚iu) oficjalnie uzna Palestyn za pa雟two w granicach z 1967 roku. Zapowiedzia te wizyt prezydenta w Izraelu i Palestynie planowan na 4 i 5 marca.

Stany Zjednoczone i Izrael skrytykowa造 t decyzj i jak dot康 odmawiaj uznania niepodleg貫go pa雟twa palesty雟kiego. 31 grudnia prezydent Autonomii Palesty雟kiej Mahmud Abbas wyrazi opini, 瞠 uznanie Palestyny przez kilka kraj闚 Ameryki ζci雟kiej zmusi te dwa kraje do powrotu do negocjacji. Ostatnia ich runda zako鎍zy豉 si niepowodzeniem we wrze郾iu, po tym jak Tel Awiw odm闚i przed逝瞠nia cz窷ciowego zamro瞠nia budowy osiedli na okupowanych terytoriach.

Do tej pory ponad 130 pa雟tw oficjalnie uzna這 Palestyn za pa雟two w granicach z 1967 roku, a wi璚 tych, kt鏎e istnia造 zanim Izrael zaj掖 Wschodni Jerozolim (East al-Quds), Zachodni Brzeg i Stref Gazy.

Jaros豉w Klebaniuk

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

30 maja:

1434 - Kl瘰ka taboryt闚 w bitwie pod Lipanami. Taboryci 膨dali zniesienia prywatnej w豉sno軼i, wprowadzenia wsp鏊noty maj徠kowej i r闚no軼i wszystkich wobec prawa.

1814 - Urodzi si Michai Bakunin, rosyjski my郵iciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojc闚 anarchizmu, a 軼i郵ej - jego kolektywistycznej wersji.

1915 - W Warszawie urodzi豉 si Maria Jaszczukowa (panie雟kie nazwisko Guzicka), dzia豉czka spo貫czna, pos豉nka SD, w 1956 roku sprawozdawczyni ustawy o warunkach przerywania ci捫y, liberalizuj帷ej prawo aborcyjne w Polsce.

1925 - W Chinach powsta Ruch 30 Maja, antyimperialistyczny ruch robotniczy i studencki w 1925 roku, domagaj帷y si praw pracowniczych oraz wolno軼i obywatelskich

1926 - Giacomo Matteotti, sekretarz generalny W這skiej Parii Socjalistycznej, ujawni w parlamencie fa連zerstwa wyborcze partii faszystowskiej.

1968 - W reakcji na protesty studenckie zachodnioniemiecki Bundestag uchwali ustawy wyj徠kowe, ograniczaj帷e wolno軼i obywatelskie i umo磧iwiaj帷e w豉dzy skuteczniejsz walk z demonstrantami.

2008 - Podczas konferencji w Dublinie 111 pa雟tw popar這 zakaz u篡wania bomb kasetowych. Polska wstrzyma豉 si od g這su.