Chile uzna這 niepodleg這嗆 Palestyny

[2011-01-08 20:04:38]

Chile zdecydowa這 si oficjalnie uzna Palestyn za niepodlegle pa雟two, id帷 w 郵ady innych kraj闚 po逝dniowoameryka雟kich - Brazylii, Argentyny, Boliwii i Ekwadoru, kt鏎e uczyni造 to w grudniu. Urugwaj og這si w ubieg造m miesi帷u, 瞠 uzna Palestyn w marcu 2011 roku.

Minister spraw zagranicznych Alfredo Moreno o鈍iadczy 7 stycznia, 瞠 rz康 prezydenta Chile Sebasti嫕a Piñery (na zdj璚iu) oficjalnie uzna Palestyn za pa雟two w granicach z 1967 roku. Zapowiedzia te wizyt prezydenta w Izraelu i Palestynie planowan na 4 i 5 marca.

Stany Zjednoczone i Izrael skrytykowa造 t decyzj i jak dot康 odmawiaj uznania niepodleg貫go pa雟twa palesty雟kiego. 31 grudnia prezydent Autonomii Palesty雟kiej Mahmud Abbas wyrazi opini, 瞠 uznanie Palestyny przez kilka kraj闚 Ameryki ζci雟kiej zmusi te dwa kraje do powrotu do negocjacji. Ostatnia ich runda zako鎍zy豉 si niepowodzeniem we wrze郾iu, po tym jak Tel Awiw odm闚i przed逝瞠nia cz窷ciowego zamro瞠nia budowy osiedli na okupowanych terytoriach.

Do tej pory ponad 130 pa雟tw oficjalnie uzna這 Palestyn za pa雟two w granicach z 1967 roku, a wi璚 tych, kt鏎e istnia造 zanim Izrael zaj掖 Wschodni Jerozolim (East al-Quds), Zachodni Brzeg i Stref Gazy.

Jaros豉w Klebaniuk

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Czy Morawiecki sprzeda emeryt闚 banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

21 maja:

1871 - Rozpocz掖 si tzw. krwawy tydzie w trakcie kt鏎ego wojska wierne rz康owi (wersalczycy) brutalnie st逝mi造 Komun Parysk, zabijaj帷 30 tys. os鏏.

1920 - Rozpocz掖 si XVII Kongres PPS; uchwalono nowy programi partii, w kt鏎ym stwierdzono, 瞠 "PPS d捫y do Polskiej Republiki Socjalistycznej".

1923 - Rozpocz掖 swe obrady kongres w Hamburgu, na kt鏎ym powsta豉 Socjalistyczna Mi璠zynarod闚ka Robotnicza, tradycyjnie nazywana te II Mi璠zynarod闚k, kt鏎ej cz這nkiem by豉 PPS.

1981 - Fran蔞is Mitterrand zosta zaprzysi篹ony na prezydenta Francji.

1993 - Strajk komunikacji miejskiej w Warszawie.

1994 - W Brukseli urodzi si Ralph Miliband, brytyjski socjolog i my郵iciel marksistowski.