Francja: Marine Le Pen zostanie nową liderką Frontu Narodowego

[2011-01-15 10:53:38]

Francuski Front Narodowy (Front National, FN) wybierze na dorocznym kongresie Marine Le Pen na swoją nową liderkę. Zastąpi ona ojca, który ustępuję po niemal czterdziestoletnim przewodzeniu ultranacjonalistycznej partii; założył ją w 1972 roku. Jean-Marie Le Pen w wyborach prezydenckich w 2002 roku przeszedł do drugiej tury i przegrał jedynie z Jacques’iem Chirack’iem.

Rezultaty zostaną oficjalnie ogłoszone 16 stycznia, ale - jak podje bbc.co.uk - źródła partyjne powiedziały, że Marine Le Pen zapewniła sobie około dwóch trzecich głosów. 42-letnia polityczka z łatwością pokonała w głosowaniu w Tours swojego rywala Bruno Gollnischa.

Antyimigracyjny program FN sprawia, że partii tej unikają główne ugrupowania francuskiej sceny politycznej. Jednak Marine Le Pen powiedziała, że chce zerwać z ksenofobicznym, antyislamskim wizerunkiem partii i jest przekonana, że FN stanie się częścią głównego nurtu polityki.

Niedawny sondaż opinii publicznej pokazał, że w wyborach prezydenckich w 2012 roku kandydatka lub kandydat FN mógłby uzyskać trzecie miejsce.

Jarosław Klebaniuk

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1911 - Rewolucja meksykańska: zwycięstwo chłopskiej partyzantki Emiliana Zapaty nad wojskiem federalnym w bitwie o Cuautla.

1912 - W Warszawie zmarł Bolesław Prus, wybitny polski pisarz, prozaik, nowelista i publicysta okresu pozytywizmu, współtwórca polskiego realizmu, kronikarz Warszawy, myśliciel i popularyzator wiedzy, działacz społeczny, propagator turystyki.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

2010 - Rząd tymczasowy w wydanym dekrecie uznał Rozę Otunbajewą (SDPK) pełnoprawnym prezydentem Kirgistanu i przedłużył jej mandat do końca 2011 roku.