Francja: Marine Le Pen zostanie nową liderką Frontu Narodowego

[2011-01-15 10:53:38]

Francuski Front Narodowy (Front National, FN) wybierze na dorocznym kongresie Marine Le Pen na swoją nową liderkę. Zastąpi ona ojca, który ustępuję po niemal czterdziestoletnim przewodzeniu ultranacjonalistycznej partii; założył ją w 1972 roku. Jean-Marie Le Pen w wyborach prezydenckich w 2002 roku przeszedł do drugiej tury i przegrał jedynie z Jacques’iem Chirack’iem.

Rezultaty zostaną oficjalnie ogłoszone 16 stycznia, ale - jak podje bbc.co.uk - źródła partyjne powiedziały, że Marine Le Pen zapewniła sobie około dwóch trzecich głosów. 42-letnia polityczka z łatwością pokonała w głosowaniu w Tours swojego rywala Bruno Gollnischa.

Antyimigracyjny program FN sprawia, że partii tej unikają główne ugrupowania francuskiej sceny politycznej. Jednak Marine Le Pen powiedziała, że chce zerwać z ksenofobicznym, antyislamskim wizerunkiem partii i jest przekonana, że FN stanie się częścią głównego nurtu polityki.

Niedawny sondaż opinii publicznej pokazał, że w wyborach prezydenckich w 2012 roku kandydatka lub kandydat FN mógłby uzyskać trzecie miejsce.

Jarosław Klebaniuk

7 grudnia:

1921 - USA: Działacze anarchistyczni Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti skazani na śmierć za rzekome zabójstwo.

1924 - W Lizbonie urodził się Mario Soares, polityk Portugalskiej Partii Socjalistycznej. W latach 1976-78 oraz 1983-85 obejmował urząd Premiera Rządu Portugalii, a w latach 1986-1996 prezydent Portugalii (dwie kadencje).

1928 - W East Oak Lane koło Filadelfii urodził się Noam Chomsky, współtwórca (wraz z Zelligiem Harrisem) gramatyki transformacyjno-generatywnej, lewicowy myśliciel, krytyk imperializmu.

1935 - III Kongres Stronnictwa Ludowego; postulaty wywłaszczenia majątków obszarniczych bez odszkodowania.

1990 - W Monachium zmarł na AIDS Horst Bienek, niemiecki pisarz, publicysta, tłumacz, reżyser filmowy, uczeń B. Brechta, więzień łagrów.

2002 - Demokratyczną Partię Lewicy utworzyli w Kutnie przedstawiciele lewicowych komitetów lokalnych, które powstały przed wyborami samorządowymi w tym samym roku na skutek konfliktów w Sojuszu Lewicy Demokratycznej