Palestyna: Miedwiediew złożył wizytę na Zachodnim Brzegu

[2011-01-19 21:14:51]

Prezydent Rosji Dimitrij Miedwiediew spotkał się 18 stycznia z prezydentem Autonomii Palesktyńskiej Mahmudem Abbasem w miasteczku Jerycho na Zachodnim Brzegu i zapewnił o swoim poparciu dla państwa palestyńskiego z siedzibą we Wschodniej Jerozolimie.

Przywódcy palestyńscy uznali wizytę za historyczną, zwracając uwagę, że po raz pierwszy międzynarodowy polityk takiej rangi przybył na terytorium palestyńskie nie składając jednocześnie wizyty w Izraelu. Wprawdzie pierwotnie Miedwiediew zamierzał pojechać także do Izraela, ale jego wizyta w tym kraju została przełożona z powodu strajku płacowego w izraelskim Ministerstwie Spraw Zagranicznych. Ostatecznie przybył na Zachodni Brzeg w konwoju z Jordanii, przez most Allenby i rzekę Jordan.

Jak donosi nytimes.com, w Jerycho Miedwiediew powiedział reporterom, że Rosja w pełni popiera niezbywalne prawo narodu palestyńskiego do niepodległego (...) i realnego państwa ze stolicą we Wschodniej Jerozolimie. Stwierdził, że stanowisko Rosji w tej sprawie pozostaje niezmienne, nawiązując do poparcia przez Związek Radziecki palestyńskiej deklaracji niepodległości z 1988 roku, którą ogłosił Jaser Arafat w Algierze.

Abbas w oświadczeniu dla oficjalnej palestyńskiej agencji prasowej Wafa opisał wizytę Miedwiediewa jako "koronę" na głowy Palestyńczyków. Obecność rosyjskiego prezydenta na okupowanym przez Izrael Zachodnim Brzegu została z radością powitana także przez innych palestyńskich polityków, którzy poszukują międzynarodowego poparcia po tym, jak rozmowy pokojowe zostały zerwane. Uzyskało im się doprowadzić do tego, że kilku przywódców państw Ameryki Południowej uznało prawo Palestyny do niepodległości w granicach sprzed wojny sześciodniowej w 1967 roku. Palestyńczycy oznajmili, że w przyszłym tygodniu zamierzają poprosić Radę Bezpieczeństwa ONZ o to, żeby potępiła działania osadnicze Izraela na Zachodnim Brzegu i we Wschodniej Jerozolimie.

Jarosław Klebaniuk

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1969 - Jimi Hendrix wystąpił na Festiwalu Woodstock.