Palestyna: Miedwiediew złożył wizytę na Zachodnim Brzegu

[2011-01-19 21:14:51]

Prezydent Rosji Dimitrij Miedwiediew spotkał się 18 stycznia z prezydentem Autonomii Palesktyńskiej Mahmudem Abbasem w miasteczku Jerycho na Zachodnim Brzegu i zapewnił o swoim poparciu dla państwa palestyńskiego z siedzibą we Wschodniej Jerozolimie.

Przywódcy palestyńscy uznali wizytę za historyczną, zwracając uwagę, że po raz pierwszy międzynarodowy polityk takiej rangi przybył na terytorium palestyńskie nie składając jednocześnie wizyty w Izraelu. Wprawdzie pierwotnie Miedwiediew zamierzał pojechać także do Izraela, ale jego wizyta w tym kraju została przełożona z powodu strajku płacowego w izraelskim Ministerstwie Spraw Zagranicznych. Ostatecznie przybył na Zachodni Brzeg w konwoju z Jordanii, przez most Allenby i rzekę Jordan.

Jak donosi nytimes.com, w Jerycho Miedwiediew powiedział reporterom, że Rosja w pełni popiera niezbywalne prawo narodu palestyńskiego do niepodległego (...) i realnego państwa ze stolicą we Wschodniej Jerozolimie. Stwierdził, że stanowisko Rosji w tej sprawie pozostaje niezmienne, nawiązując do poparcia przez Związek Radziecki palestyńskiej deklaracji niepodległości z 1988 roku, którą ogłosił Jaser Arafat w Algierze.

Abbas w oświadczeniu dla oficjalnej palestyńskiej agencji prasowej Wafa opisał wizytę Miedwiediewa jako "koronę" na głowy Palestyńczyków. Obecność rosyjskiego prezydenta na okupowanym przez Izrael Zachodnim Brzegu została z radością powitana także przez innych palestyńskich polityków, którzy poszukują międzynarodowego poparcia po tym, jak rozmowy pokojowe zostały zerwane. Uzyskało im się doprowadzić do tego, że kilku przywódców państw Ameryki Południowej uznało prawo Palestyny do niepodległości w granicach sprzed wojny sześciodniowej w 1967 roku. Palestyńczycy oznajmili, że w przyszłym tygodniu zamierzają poprosić Radę Bezpieczeństwa ONZ o to, żeby potępiła działania osadnicze Izraela na Zachodnim Brzegu i we Wschodniej Jerozolimie.

Jarosław Klebaniuk

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.