"La Croix": 33 proc. Francuzów za porzuceniem kapitalizmu

[2011-01-28 02:54:23]

Francuski dziennik "La Croix" opublikował wyniki sondażu, w którym respondenci byli pytani o ocenę kapitalizmu. Wynika z niego, że aż 1/3 Francuzów na pytanie ankietera "Czy uważają państwo, że gospodarka rynkowa i kapitalizm działają dobrze i czy należy zachować ten system?" udzielała odpowiedzi negatywnej. Był to najwyższy odsetek wśród krajów objętych badaniem.

Co więcej, jedynie 15 proc. Francuzów wyraziło zadowolenie z funkcjonowania gospodarki rynkowej. Dla porównania identyczny pogląd wyznaje 54 proc. Polaków i 57 proc. Brazylijczyków.

Najwięcej zwolenników, według sondażu, kapitalizm ma w Chinach. W Państwie Środka odejścia od tego systemu chciałoby jedynie 3 proc. ankietowanych. Ponadto aż 90 proc. Chińczyków uznaje, że w ich interesie leży rozszerzanie handlu międzynarodowego.

Sondaż ukazał również, że aż 92 proc. Francuzów i 73 proc. Amerykanów domaga się zwrotu otrzymanych od państwa środków od tych przedsiębiorstw, które dokonują masowych zwolnień mimo przyjęcia finansowego wsparcia z budżetu.

Badanie zostało przeprowadzone przez francuski ośrodek socjologiczny IFOP na reprezentatywnych grupach 600 osób w 10 różnych państwach.

Piotr Kuligowski

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.