"La Croix": 33 proc. Francuzów za porzuceniem kapitalizmu

[2011-01-28 02:54:23]

Francuski dziennik "La Croix" opublikował wyniki sondażu, w którym respondenci byli pytani o ocenę kapitalizmu. Wynika z niego, że aż 1/3 Francuzów na pytanie ankietera "Czy uważają państwo, że gospodarka rynkowa i kapitalizm działają dobrze i czy należy zachować ten system?" udzielała odpowiedzi negatywnej. Był to najwyższy odsetek wśród krajów objętych badaniem.

Co więcej, jedynie 15 proc. Francuzów wyraziło zadowolenie z funkcjonowania gospodarki rynkowej. Dla porównania identyczny pogląd wyznaje 54 proc. Polaków i 57 proc. Brazylijczyków.

Najwięcej zwolenników, według sondażu, kapitalizm ma w Chinach. W Państwie Środka odejścia od tego systemu chciałoby jedynie 3 proc. ankietowanych. Ponadto aż 90 proc. Chińczyków uznaje, że w ich interesie leży rozszerzanie handlu międzynarodowego.

Sondaż ukazał również, że aż 92 proc. Francuzów i 73 proc. Amerykanów domaga się zwrotu otrzymanych od państwa środków od tych przedsiębiorstw, które dokonują masowych zwolnień mimo przyjęcia finansowego wsparcia z budżetu.

Badanie zostało przeprowadzone przez francuski ośrodek socjologiczny IFOP na reprezentatywnych grupach 600 osób w 10 różnych państwach.

Piotr Kuligowski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1969 - Jimi Hendrix wystąpił na Festiwalu Woodstock.