Egipt: Demonstracje trwają; władze zakazały nadawania Al-Dżazirze

[2011-01-30 22:32:26]

Tysiące Egipcjan, protestujących w największych miastach kraju, domagają się ustąpienia prezydenta Hosniego Mubaraka, który sprawuje władzę od 30 lat. W trwających od sześciu dni zamieszkach zginęło ponad 150 osób, a setki są ranne. Z kilku egipskich więzień uciekło tysiące skazanych. Więźniom udało się rozbroić strażników między innymi w zakładach karnych w Kairze, Wadi an-Natrun i Fajum.

W centrum Kairu, na placu Tahrir miała miejsce ponad dwudziestotysięczna manifestacja. Egipskie władze, aby zademonstrować siłę armii, wysłały tam śmigłowce, bojowe samoloty odrzutowe i czołgi. Demonstranci zablokowali jednak czołgom drogę wjazdową i nie wjechały one na plac. Z ulic egipskich miast zniknęły patrole policji i zastąpiły je oddziały wojska. Żołnierze jednak nie interweniowały.

Ogłoszono kolejną restrykcję - przesunięcie godziny policyjnej: od 31 stycznia będzie się zaczynała o 15-ej (14-ej czasu polskiego), a nie o 16-ej (15-ej czasu polskiego) jak dotąd - podała 30 stycznia telewizja kairska. Godzina policyjna obowiązuje w Kairze, Aleksandrii i Suezie, gdzie demonstracje przeciwko rządowi mają najbardziej masowy charakter.

Wcześniej Mubarak wyznaczył nowych gubernatorów kluczowych regionów kraju, w tym także półwyspu Synaj. Odwiedził także główną kwaterę armii, gdzie spotkał się z najwyższymi rangą dowódcami oraz z wiceprezydentem i ministrem obrony.

Przywódca egipskiej opozycji, laureat Pokojowej Nagrody Nobla Mohamed ElBaradei (na zdjęciu) oświadczył, że Mubarak musi zrezygnować ze stanowiska. ElBaradei został wyznaczony przez przywódców różnych egipskich sił opozycyjnych jako przedstawiciel w negocjacjach z rządem. W wywiadzie dla CNN oświadczył, że prezydent powinien oddać władzę rządowi jedności narodowej. Według ElBaradei, amerykańska polityka wobec Egiptu "przestaje być wiarygodna".

Władze zakazały na terenie Egiptu działalności arabskiej telewizji Al-Dżazira. Stacja ta relacjonuje na żywo wydarzenia na ulicach Kairu. Minister informacji nakazał zawieszenie wszelkich działań Al-Dżaziry, unieważnił jej pozwolenia i cofnął akredytacje jej dziennikarzy.

Al-Dżazira wyraziła "całkowite rozczarowanie" z powodu zablokowania jej sygnału na Nilesacie i postrzega to jako kolejną próbę zablokowania jej sprawozdań z Egiptu. Choć biuro stacji w Kairze zostało zamknięte, Al-Dżazira ogłosiła, że zachowuje prawo do wszelkich możliwych działań prawnych, żeby represje wobec niej zostały cofnięte. Zapowiedziała też, że będzie kontynuowała nadawanie relacji z wydarzeń w Egipcie.

Jarosław Klebaniuk

8 grudnia:

1886 - Urodził się Diego Riviera, meksykański malarz, socjalista, mąż Fridy Kahlo.

1906 - W Częstochowie aresztowano 87 działaczy PPS i SDKPiL.

1907 - Bojowiec PPS Józef Andersz został skazany na karę śmierci przez Wojskowy Sąd Okręgowy w Warszawie.

1912 - W Przemyślu otwarto Dom Robotniczy, wybudowany z inicjatywy Hermana Liebermana, posła PPSD do parlamentu wiedeńskiego.

1919 - W Warszawie rozpoczęła się konferencja kobiet członkiń PPS, która wybrała Centralny Wydział Kobiecy PPS i określiła zasady pracy partyjnej wśród kobiet.

1923 - Rozpoczął się II Zjazd Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej; organizację opuściła frakcja komunistyczna.

1943 - Stanisław Chudoba, sekretarz KC RPPS, został rozstrzelany przez Niemców w Warszawie.

1980 - W Nowym Jorku przed własnym domem został zamordowany John Lennon, genialny muzyk, socjalista.

1986 - We Francji po wielotysięcznych demonstracjach studentów i licealistów oraz skandalu wywołanym śmiercią studenta pobitego przez policję, prawicowy rzad wycofał kontrowersyjny projekt zmian w szkolnictwie wyższym, a jego autor podał się do dymisji.

1988 - We Wrocławiu rozpoczął się pierwszy kongres PPS-RD.

2010 - W strajku generalnym w Czechach wzięło udział około 148 tys. osób a dalszych 190 tys. aktywnie wspierało strajkujących.