Sudan: Antyrządowe protesty studentów

[2011-01-31 09:28:43]

30 stycznia sudańska policja pobiła i aresztowała studentów którzy wzięli udział w antyrządowym proteście w stolicy kraju, Chartumie, zainspirowani ludowym powstaniem w sąsiednim Egipcie. Uzbrojeni członkowie sił porządkowych otoczyli wejścia do czterech uniwersytetów, bijąc demonstrantów, protestujących przeciwko sytuacji ekonomicznej, pałkami i strzelając w ich kierunku gazem łzawiącym.

Manifestanci skandowali "Jesteśmy gotowi umrzeć za Sudan" oraz "Rewolucja, rewolucja aż do zwycięstwa". Podobny protest, w którym udział wzięło około 500 osób, odbył się w stolicy prowincji Kordofan Północny, mieście el-Obeid. Tam również policja użyła gazu łzawiącego aby rozproszyć tłum. Organizatorami protestów były powstałe na Facebooku grupy "Młodzież dla Zmiany" i "Iskra".

Prodemokratyczna grupa Girifna poinformowała, że przed protestami zatrzymano 9 jej członków. Według partii opozycyjnych zatrzymano łącznie ponad 40 działaczy, zaś 5 zostało rannych. Wśród nich jest dwóch synów jednego z liderów Partii Ummy Mubaraka al-Fadila i córka redaktora naczelnego gazety "al-Wan" Husejna Khogali.

Prorządowe gazety ostrzegły przed protestami, twierdząc, że przyniosą one tylko chaos i zamieszki. Chcemy przekazać tym opozycyjnym dinozaurom żeby wspólnie z nami walczyli o ideały i cele mające poprawić życie obywateli kraju, jeśli naprawdę, jak twierdzą, zależy im na dobrobycie mieszkańców Sudanu - napisała w redakcyjnym komentarzu popierający prezydenta Omara al-Baszira dziennik "The Sudan Vision".

W 1985 roku protesty społeczne obaliły w Sudanie ówczesnego prezydenta kraju Dżafara Nimejri.

Szymon Martys

Czy Morawiecki sprzedał emerytów banksterom?
Warszawa, Al. Ujazdowskie 6A
21 maja (wtorek), godz. 17.00-19.00

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.