Sudan: Antyrządowe protesty studentów

[2011-01-31 09:28:43]

30 stycznia sudańska policja pobiła i aresztowała studentów którzy wzięli udział w antyrządowym proteście w stolicy kraju, Chartumie, zainspirowani ludowym powstaniem w sąsiednim Egipcie. Uzbrojeni członkowie sił porządkowych otoczyli wejścia do czterech uniwersytetów, bijąc demonstrantów, protestujących przeciwko sytuacji ekonomicznej, pałkami i strzelając w ich kierunku gazem łzawiącym.

Manifestanci skandowali "Jesteśmy gotowi umrzeć za Sudan" oraz "Rewolucja, rewolucja aż do zwycięstwa". Podobny protest, w którym udział wzięło około 500 osób, odbył się w stolicy prowincji Kordofan Północny, mieście el-Obeid. Tam również policja użyła gazu łzawiącego aby rozproszyć tłum. Organizatorami protestów były powstałe na Facebooku grupy "Młodzież dla Zmiany" i "Iskra".

Prodemokratyczna grupa Girifna poinformowała, że przed protestami zatrzymano 9 jej członków. Według partii opozycyjnych zatrzymano łącznie ponad 40 działaczy, zaś 5 zostało rannych. Wśród nich jest dwóch synów jednego z liderów Partii Ummy Mubaraka al-Fadila i córka redaktora naczelnego gazety "al-Wan" Husejna Khogali.

Prorządowe gazety ostrzegły przed protestami, twierdząc, że przyniosą one tylko chaos i zamieszki. Chcemy przekazać tym opozycyjnym dinozaurom żeby wspólnie z nami walczyli o ideały i cele mające poprawić życie obywateli kraju, jeśli naprawdę, jak twierdzą, zależy im na dobrobycie mieszkańców Sudanu - napisała w redakcyjnym komentarzu popierający prezydenta Omara al-Baszira dziennik "The Sudan Vision".

W 1985 roku protesty społeczne obaliły w Sudanie ówczesnego prezydenta kraju Dżafara Nimejri.

Szymon Martys

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.