Cypr uznał niepodległość Palestyny

[2011-01-31 09:58:48]

Jak poinformowała 30 stycznia palestyńska agencja prasowa WAFA prezydent Cypru Dimitris Christofias (na zdjęciu) wysłał list do prezydenta Autonomii Palestyńskiej Mahmuda Abbasa w którym uznał niepodległą Palestynę w granicach sprzed 4 czerwca 1967 roku.

W swoim liście cypryjski prezydent napisał o głębokich historycznych relacjach łączących oba kraje. Wyraził także nadzieje na porozumienie pokojowe między Izraelem i Palestyńczykami, które zagwarantuje powstanie niepodległego państwa palestyńskiego ze stolicą we Wschodniej Jerozolimie.

Jak twierdzi gazeta "Haaretz" decyzja Cypru wywołała zdziwienie władz Izraela, które starają się o stworzenie z tym krajem nowego sojuszu środziemnomorskiego, po tym jak stosunki z dotychczasowym głównym sojusznikiem w regionie - Turcją - gwałtownie popsuły się po izraelskim ataku na tureckich obywateli płynących we Flotylli Wolności, konwoju humanitarnym do Strefy Gazy w maju zeszłego roku.

Szymon Martys

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1940 - Urodził się Tabaré Vazquez, urugwajski polityk centrolewicowy, lekarz, były prezydent Urugwaju.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.