Mieszkańcy Sudanu Południowego wybrali niepodległość

[2011-01-31 11:35:05]

99,57 proc. mieszkańców Południowego Sudanu, którzy wzięli udział w referendum na temat secesji tego regionu autonomicznego opowiedziało się za powstaniem niepodległego państwa. O tych pełnych, ale jeszcze nieoficjalnych wynikach (wciąż liczone są głosy uchodźców z regionu mieszkających na północy Sudanu i zagranicą) poinformował Chan Reek Madut, przewodniczący komisji organizującej głosowanie.

W pięciu z dziesięciu prowincji Sudanu Południowego za oderwaniem się od północy głosowało aż 99,9 proc. uczestników referendum. Najmniej zwolenników niepodległości - 95,5 proc. - było w prowincji Bahr al-Ghazal, graniczącej z północą Sudanu. Oficjalne i ostatecznie ogłoszenie wyników odbędzie się w pierwszej połowie lutego. Prezydent Sudanu Omar al-Baszir już uznał wyniki głosowania.

Tysiące ludzi, w tym główni politycy regionu, zgromadziło się na oficjalnej uroczystości w mauzoleum Johna Garanga, lidera Ludowej Armii Wyzwolenia Sudanu i pierwszego prezydenta autonomicznego Sudanu Południowego, który zginął w wypadku śmigłowca. Na te modlitwę o nasz kraj mieszkańcy Sudanu Południowego czekali 55 lat - powiedział podczas ceremonii arcybiskup Episkopalnego Kościoła Sudanu Daniel Deng.

Sudan Południowy jest zamieszkany 200 grup etnicznych, z których większość stanowią chrześcijanie różnych wyznań (m.in. rzymskokatolicy, episkopalianie, zielonoświątkowcy, baptyści) i wyznawcy tradycyjnych wierzeń animistycznych. Stolicą nowego państwa jest Dżuba, a językiem urzędowym angielski i arabski. Obecnie trwają dyskusje nad nazwą nowego państwa, część mieszkańców chce zachowania nazwy Sudan Południowy, pojawiają się jednak także inne propozycje - Nowy Sudan, Kusz lub Republika Nilu.

Szymon Martys

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).