Mieszkańcy Sudanu Południowego wybrali niepodległość

[2011-01-31 11:35:05]

99,57 proc. mieszkańców Południowego Sudanu, którzy wzięli udział w referendum na temat secesji tego regionu autonomicznego opowiedziało się za powstaniem niepodległego państwa. O tych pełnych, ale jeszcze nieoficjalnych wynikach (wciąż liczone są głosy uchodźców z regionu mieszkających na północy Sudanu i zagranicą) poinformował Chan Reek Madut, przewodniczący komisji organizującej głosowanie.

W pięciu z dziesięciu prowincji Sudanu Południowego za oderwaniem się od północy głosowało aż 99,9 proc. uczestników referendum. Najmniej zwolenników niepodległości - 95,5 proc. - było w prowincji Bahr al-Ghazal, graniczącej z północą Sudanu. Oficjalne i ostatecznie ogłoszenie wyników odbędzie się w pierwszej połowie lutego. Prezydent Sudanu Omar al-Baszir już uznał wyniki głosowania.

Tysiące ludzi, w tym główni politycy regionu, zgromadziło się na oficjalnej uroczystości w mauzoleum Johna Garanga, lidera Ludowej Armii Wyzwolenia Sudanu i pierwszego prezydenta autonomicznego Sudanu Południowego, który zginął w wypadku śmigłowca. Na te modlitwę o nasz kraj mieszkańcy Sudanu Południowego czekali 55 lat - powiedział podczas ceremonii arcybiskup Episkopalnego Kościoła Sudanu Daniel Deng.

Sudan Południowy jest zamieszkany 200 grup etnicznych, z których większość stanowią chrześcijanie różnych wyznań (m.in. rzymskokatolicy, episkopalianie, zielonoświątkowcy, baptyści) i wyznawcy tradycyjnych wierzeń animistycznych. Stolicą nowego państwa jest Dżuba, a językiem urzędowym angielski i arabski. Obecnie trwają dyskusje nad nazwą nowego państwa, część mieszkańców chce zachowania nazwy Sudan Południowy, pojawiają się jednak także inne propozycje - Nowy Sudan, Kusz lub Republika Nilu.

Szymon Martys

Zapraszam

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1972 - Frakcja Czerwonej Armii (RAF) dokonała w zachodnioniemieckim Heidelbergu zamachu na kwaterę główną armii amerykańskiej w Europie.

2013 - Rafael Correa (Alianza PAIS) został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.

2017 - Lenín Moreno (Alianza PAIS) został prezydentem Ekwadoru.

2019 - Zmarł Jan Guz, związkowiec, 2004-19 przewodniczący OPZZ.