Rząd: Będą posiłki dla potrzebujących

[2004-09-08 13:55:22]

Rada Ministrów podjęła decyzję o realizacji programu walki z niedożywieniem "Posiłek dla potrzebujących". Jak poinformowała wicepremierka Izabela Jaruga-Nowacka od przyszłego roku programem zostanie objętych 1,5 mln obywateli (w bieżącym roku dożywianiem objętych zostało tylko 800 tys. dzieci w wieku szkolnym). Jednak jeszcze w tym roku przeprowadzona zostanie akcja pilotażowa, której beneficjentami stanie się około 150 tys. osób.

Jaruga-Nowacka podkreśliła, że celem programu jest nie tylko dożywianie młodzieży szkolnej, ale także tych dzieci, które jeszcze do szkoły nie chodzą, osób o najniższych dochodach oraz osób niepełnosprawnych. Przy wytypowaniu osób do objęcia programem, Rząd zamierza współpracować z organami samorządu i organizacjami pozarządowymi. Pomoc będzie miała charakter zasiłku celowego. Tylko w przypadkach, gdy dziecko nie będzie mogło zjeść obiadu w domu, dostanie go w stołówce.

Rząd przeznaczy na realizację programu 300 mln złotych z budżetu państwa. Kolejne 240 mln złotych przekażą samorządy. Rząd spodziewa się także 60 mln z wpłat sponsorów.

Program "Posiłek dla potrzebujących" jest odpowiedzią na postulaty Socjaldemokracji Polskiej zgłoszone pod adresem Rządu Marka Belki w czerwcu oraz na raport Polskiej Akcji Humanitarnej o głodzie w polskich szkołach.

Bartłomiej Kacper Przybylski

***

Tymczasem kilka dni temu we współpracy z Polską Akcją Humanitarną, koncern Danone zorganizował konferencję zatytułowaną "Problem niedożywienia dzieci w Polsce. Proponowane rozwiązania". Podczas spotkania przedstawiciele środowisk akademickich, organizacji społecznych, administracji państwowej, samorządów oraz biznesu pracowali wspólnie nad modelem przeciwdziałania niedożywieniu w Polsce. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby zaproszeń na dwudniową konferencję nie dostarczyła droga firma kurierska, a gości nie zakwaterowano w hotelu, w którym doba kosztuje 175 złotych. Magdalena Potocka-Rak, rzeczniczka prasowa Danone, zapytana o sens organizowania tak kosztownych imprez powiedziała – Zgadzam się, że problem niedożywionych dzieci w Polsce to worek bez dna i przyda się każda złotówka. Jednak spotkanie zorganizowaliśmy w hotelu na warszawskiej Pradze w skromnych warunkach.

Jednak we wzmiankowanym "skromnym hotelu" doba hotelowa w pokoju jednoosobowym kosztuje 175 zł, w pokoju o podwyższonym standardzie 195 zł, a w pokoju określanym jako lux 240 zł. Do tego dodać trzeba koszt posiłków. Wychodzi na to, że konferencja kosztowała nie mniej niż 20 tys. złotych na około 100 uczestników. Tymczasem średnia miesięczna opłata za szkolne obiady to około 60 złotych, więc około 3 złotych za jeden gotowany posiłek dziennie. Za kwotę wydaną na podjęcie gości konferencji w Warszawie można było dożywić ciepłym obiadem około 6500 dzieci.

Marcin Rzepecki

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.