FMUP: Nie dla cenzury!

[2004-09-09 00:15:44]

Federacja Młodych Unii Pracy jako jedyne ugrupowanie zareagowała do tej pory na poczynania Ligi Polskich Rodzin i Młodzieży Wszechpolskiej zmierzające do wycofania z kin najnowszego filmu Pedro Almodovara pod tytułem "Złe wychowanie". W oświadczeniu KKW FMUP czytamy: Po raz kolejny Młodzież Wszechpolska pokazała swoje zupełnie niezrozumienie dla sztuki, kultury a przede wszystkim nienawiść do odmiennego niż ich spojrzenia na świat.

FMUP odwołuje się także do niedawnego skandalu w białostockiej galerii "Arsenał", gdzie poseł LPR Andrzej Fedorowicz zamazał długopisem wystawione w niej obrazy. Działacze Federacji ostrzegają: Młodzież Wszechpolska i Liga Polskich Rodzin od dłuższego czasu próbują wprowadzić nieoficjalną cenzurę. Swoim agresywnym zachowaniem wymuszają, by dopuszczone były jedynie zachowania, obrazy i postawy odpowiadające tym grupom. A to zagraża polskiej demokracji.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.