FMUP: Nie dla cenzury!

[2004-09-09 00:15:44]

Federacja Młodych Unii Pracy jako jedyne ugrupowanie zareagowała do tej pory na poczynania Ligi Polskich Rodzin i Młodzieży Wszechpolskiej zmierzające do wycofania z kin najnowszego filmu Pedro Almodovara pod tytułem "Złe wychowanie". W oświadczeniu KKW FMUP czytamy: Po raz kolejny Młodzież Wszechpolska pokazała swoje zupełnie niezrozumienie dla sztuki, kultury a przede wszystkim nienawiść do odmiennego niż ich spojrzenia na świat.

FMUP odwołuje się także do niedawnego skandalu w białostockiej galerii "Arsenał", gdzie poseł LPR Andrzej Fedorowicz zamazał długopisem wystawione w niej obrazy. Działacze Federacji ostrzegają: Młodzież Wszechpolska i Liga Polskich Rodzin od dłuższego czasu próbują wprowadzić nieoficjalną cenzurę. Swoim agresywnym zachowaniem wymuszają, by dopuszczone były jedynie zachowania, obrazy i postawy odpowiadające tym grupom. A to zagraża polskiej demokracji.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.