Ekwador: Przegrana korporacji Chevron

[2011-02-17 14:55:01]

Po 17 latach procesu, sądy ekwadorskie uznały Chevron (drugą co do wielkości korporację naftową w USA) winną zanieczyszczenia środowiska na masową skalę.

Chevron ma zapłacić prawie 9 miliardów dolarów odszkodowania i w ciągu 15 dni oficjalnie przeprosić za swoją działalność. Po tym czasie suma zostanie podwojona. Przedstawiciele korporacji przyznali, że winna jest ona systematycznego zanieczyszczania ekwadorskiej Amazonii w latach 1964-1990 (wtedy pod nazwą Texaco).

Sprawa jest precedensowa, ponieważ po raz pierwszy w historii rdzenni mieszkańcy i farmerzy wygrali pozew przeciwko amerykańskiej korporacji poza granicami USA. Kara 8,6 miliardów dolarów jest także największą, jaką kiedykolwiek amerykańska firma musiała zapłacić za zanieczyszczenia środowiska.

Z drugiej jednak strony, działacze broniący praw farmerów i rdzennych Ekwadorczyków nie do końca są zadowoleni z wyroku. Chevron, który odnotował zysk netto 19 miliardów dolarów w ubiegłym roku, miał początkowo zapłacić 27 miliardów.

Pozew wniesiony był w imieniu ponad 30 tysięcy rdzennych mieszkańców regionu. Od prawie czterech dekad zmagają się oni z dziesiątkującymi ich chorobami, skażoną wodą, ziemią nienadającą się do uprawy. Według przewidywań ryzyko zachorowań na raka nękać będzie ekwadorskich Indian przez następne dziesięciolecia.

Prawnicy Chevron stoczyli zaciętą i brudną walkę przeciwko oskarżycielom. Ogromne sumy wydane zostały na kampanię public relations, wyniki testów były fałszowane, użyto wszelkich możliwych środków by zdyskredytować sąd i stronę pozywającą. Oskarżony o sprzyjanie powództwu został także lewicowy rząd Ekwadoru. Prezydent Rafael Correra nazwał wynik procesu najważniejszym wyrokiem w historii kraju, odrzucił jednak zarzuty o stronniczość sądu.
Oczekuje się, że obydwie strony wniosą apelacje do wyroku i kampania trwać będzie jeszcze latami.

Dawid Moen

Foto: Guillermo Granja/Reuters.

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.