Kaddafi: Walka z rebeliantami przypomina izraelską inwazję na Gazę

[2011-03-07 16:13:16]

Dyktator Libii Muammar Kaddafi, dążący do stłumienia trwającego od około trzech tygodni zbrojnego powstania rewolucyjnego, udzielił wywiadu dla francuskiej telewizji France 24, w którym porównał działania wiernych mu oddziałów wobec powstańców do działań Izraela podczas tzw. Operacji Płynny Ołów na przełomie 2008 i 2009 roku.

Izrael dokonał wówczas 22-dniowej inwazji na rządzoną przez Hamas Strefę Gazy, zabijając jedną tysięczną jej półtoramilionowej ludności i dokonując olbrzymich zniszczeń infrastrukturalnych. Spotkał się przy tym z podobnymi powszechnymi oskarżeniami o stosowanie nieproporcjonalnej siły, z jakimi mierzy się dziś libijski przywódca.

Kaddafi wypowiedział się w ten sposób broniąc działań sił rządowych. Jego zdaniem, zostały one zmuszone do zdecydowanej odpowiedzi na wrogie działania zbrojne: nawet Izraelczycy, gdy wkroczyli do Strefy Gazy, wykorzystali czołgi do walki z takimi ekstremistami.

Dodał: To samo dzieje się tutaj! Mamy do czynienia z małymi grupami zbrojnymi, które walczą przeciwko nam. Na początku nie stosowaliśmy siły. [...] Zbrojne oddziały armii libijskiej zostały zmuszone walczyć z małymi zbrojnymi bandami Al-Kaidy. Oto co się stało.

Kaddafi utrzymywał też, że w trakcie walk zginęło od 150 do 200 osób. Jego zdaniem nie zaszkodziły też one międzynarodowej pozycji Libii, która cieszy się bardzo dobrymi stosunkami ze Stanami Zjednoczonymi, Unią Europejską i krajami afrykańskimi. Libia ma jego zdaniem odgrywać kluczową rolę w zapewnianiu pokoju w regionie i na świecie. Wspomniał też o powstrzymywaniu przez Libię nielegalnej imigracji z Afryki Subsaharyjskiej do Europy.

W dwudziestominutowym wystąpieniu w libijskiej telewizji państwowej 22 lutego Kaddafi porównał z kolei działania sił prorządowych do działań Amerykanów w Iraku i Afganistanie: To nie kwestia władzy, lecz międzynarodowych powiązań terrorystycznych, które rozprzestrzeniają się na całym świecie. Słyszeliście o Falludży w Iraku, o Zarkawim, Amerykanie zrównali tam z ziemią cały rejon. Także Saddam Husajn był oskarżany o związki z Al-Kaidą. W Afganistanie jest obecnie taka sytuacja - to wszystko przez Bin Ladena. Nie tylko Amerykanie, lecz również siły NATO bombardują Afganistan i Pakistan dzień i nocą, tak samo jak Irak. Dlaczego? Bo walczą z Al-Kaidą, walczą z terroryzmem.

W przemówieniu tym, dzięki któremu Kaddafi zasłynął swym oskarżeniem przeciwników o masowe stosowanie środków odurzających, stwierdził on również, że to właśnie Al-Kaida w pełni odpowiada za dramatyczną sytuację w Libii. Oskarżył też Zachód o pozostawienie tego kraju własnemu losowi, choć pozostawał on jego sojusznikiem w tzw. wojnie z terroryzmem.

Paweł Michał Bartolik

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.