Kaddafi: Walka z rebeliantami przypomina izraelską inwazję na Gazę

[2011-03-07 16:13:16]

Dyktator Libii Muammar Kaddafi, dążący do stłumienia trwającego od około trzech tygodni zbrojnego powstania rewolucyjnego, udzielił wywiadu dla francuskiej telewizji France 24, w którym porównał działania wiernych mu oddziałów wobec powstańców do działań Izraela podczas tzw. Operacji Płynny Ołów na przełomie 2008 i 2009 roku.

Izrael dokonał wówczas 22-dniowej inwazji na rządzoną przez Hamas Strefę Gazy, zabijając jedną tysięczną jej półtoramilionowej ludności i dokonując olbrzymich zniszczeń infrastrukturalnych. Spotkał się przy tym z podobnymi powszechnymi oskarżeniami o stosowanie nieproporcjonalnej siły, z jakimi mierzy się dziś libijski przywódca.

Kaddafi wypowiedział się w ten sposób broniąc działań sił rządowych. Jego zdaniem, zostały one zmuszone do zdecydowanej odpowiedzi na wrogie działania zbrojne: nawet Izraelczycy, gdy wkroczyli do Strefy Gazy, wykorzystali czołgi do walki z takimi ekstremistami.

Dodał: To samo dzieje się tutaj! Mamy do czynienia z małymi grupami zbrojnymi, które walczą przeciwko nam. Na początku nie stosowaliśmy siły. [...] Zbrojne oddziały armii libijskiej zostały zmuszone walczyć z małymi zbrojnymi bandami Al-Kaidy. Oto co się stało.

Kaddafi utrzymywał też, że w trakcie walk zginęło od 150 do 200 osób. Jego zdaniem nie zaszkodziły też one międzynarodowej pozycji Libii, która cieszy się bardzo dobrymi stosunkami ze Stanami Zjednoczonymi, Unią Europejską i krajami afrykańskimi. Libia ma jego zdaniem odgrywać kluczową rolę w zapewnianiu pokoju w regionie i na świecie. Wspomniał też o powstrzymywaniu przez Libię nielegalnej imigracji z Afryki Subsaharyjskiej do Europy.

W dwudziestominutowym wystąpieniu w libijskiej telewizji państwowej 22 lutego Kaddafi porównał z kolei działania sił prorządowych do działań Amerykanów w Iraku i Afganistanie: To nie kwestia władzy, lecz międzynarodowych powiązań terrorystycznych, które rozprzestrzeniają się na całym świecie. Słyszeliście o Falludży w Iraku, o Zarkawim, Amerykanie zrównali tam z ziemią cały rejon. Także Saddam Husajn był oskarżany o związki z Al-Kaidą. W Afganistanie jest obecnie taka sytuacja - to wszystko przez Bin Ladena. Nie tylko Amerykanie, lecz również siły NATO bombardują Afganistan i Pakistan dzień i nocą, tak samo jak Irak. Dlaczego? Bo walczą z Al-Kaidą, walczą z terroryzmem.

W przemówieniu tym, dzięki któremu Kaddafi zasłynął swym oskarżeniem przeciwników o masowe stosowanie środków odurzających, stwierdził on również, że to właśnie Al-Kaida w pełni odpowiada za dramatyczną sytuację w Libii. Oskarżył też Zachód o pozostawienie tego kraju własnemu losowi, choć pozostawał on jego sojusznikiem w tzw. wojnie z terroryzmem.

Paweł Michał Bartolik

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.