Kuba: Zmarł Alberto Granado

[2011-03-07 18:20:35]

Jak informuje brytyjski dziennik "The Guardian", 5 marca w stolicy Kuby, Hawanie, zmarł argentyński pisarz, naukowiec i doktor biochemii Alberto Granado, który uczestniczył wspólnie z Ernesto "Che" Guevarą w jego podróży po Ameryce Łacińskiej, uwiecznionej w filmie "Dziennik motocyklowe" Waltera Sallesa. Miał 88 lat.

Granado urodził się 8 sierpnia 1922 roku w mieście Córdoba i był od dzieciństwa najlepszym przyjacielem "Che" Guevary. Podróż motocyklowa po regionie i obserwacja skrajnej biedy zmieniły zdecydowanie obraz świata tych młodych studentów medycyny. Rozdzielili się w Wenezueli, gdzie Granado został w szpitalu zajmującym się chorymi na trąd, podczas gdy Guevara udał się do Miami, a potem do Buenos Aires, gdzie ukończył studia.

W 1960 roku na zaproszenie Ernesto "Che" Guevary Granado odwiedził Kubę. Rok później przeniósł się do tego kraju na stałe. Uczył biochemii na Uniwersytecie Hawańskim, utworzył także Wydział Medyczny na Uniwersytecie w Santiago i był jednym z twórców i prezesem Kubańskiego Towarzystwa Genetycznego. Angażował się w działania na rzecz solidarności z Kubą, a także promocję - w kraju i zagranicą - ideałów głoszonych przez "Che" Guevarę.

Jak podała kubańska telewizja, zgodnie z ostatnią wolą Granado jego ciało ma zostać skremowane, a prochy rozrzucone na terenie trzech krajów, z którymi był związany - Kuby, Argentyny i Wenezueli.

Szymon Martys

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

17 czerwca:

1789 - Stan trzeci ogłosił się Zgromadzeniem Narodowym, początek rewolucji we Francji.

1848 - Wiosna ludów: bombardowanie miasta przez wojska austriackie doprowadziło do kapitulacji powstania w Pradze.

1918 - Została założona Łotewska Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza (LSDSP).

1929 - Przybycie do Polski, na zaproszenie PPS, delegacji Międzynarodówki Socjalistycznej na czele z jej przewodniczącym Emilem Vandervelde.

1934 - Władze sanacyjne wydały dekret o utworzeniu w Berezie Kartuskiej "obozu izolacji dla osób zagrażających bezpieczeństwu i porządkowi publicznemu".

1936 - Urodził się Ken Loach, angielski reżyser, marksista, nagrodzony Złotą Palmą w Cannes za film "Wiatr buszujący w jęczmieniu".

1945 - Urodził się Ken Livingstone, polityk lewicowy, długoletni burmistrz Londynu, doradca H. Chaveza.

1991 - RPA: Zniesienie apartheidu

2004 - Zmarł Jacek Kuroń.