Kuba: Zmarł Alberto Granado

[2011-03-07 18:20:35]

Jak informuje brytyjski dziennik "The Guardian", 5 marca w stolicy Kuby, Hawanie, zmarł argentyński pisarz, naukowiec i doktor biochemii Alberto Granado, który uczestniczył wspólnie z Ernesto "Che" Guevarą w jego podróży po Ameryce Łacińskiej, uwiecznionej w filmie "Dziennik motocyklowe" Waltera Sallesa. Miał 88 lat.

Granado urodził się 8 sierpnia 1922 roku w mieście Córdoba i był od dzieciństwa najlepszym przyjacielem "Che" Guevary. Podróż motocyklowa po regionie i obserwacja skrajnej biedy zmieniły zdecydowanie obraz świata tych młodych studentów medycyny. Rozdzielili się w Wenezueli, gdzie Granado został w szpitalu zajmującym się chorymi na trąd, podczas gdy Guevara udał się do Miami, a potem do Buenos Aires, gdzie ukończył studia.

W 1960 roku na zaproszenie Ernesto "Che" Guevary Granado odwiedził Kubę. Rok później przeniósł się do tego kraju na stałe. Uczył biochemii na Uniwersytecie Hawańskim, utworzył także Wydział Medyczny na Uniwersytecie w Santiago i był jednym z twórców i prezesem Kubańskiego Towarzystwa Genetycznego. Angażował się w działania na rzecz solidarności z Kubą, a także promocję - w kraju i zagranicą - ideałów głoszonych przez "Che" Guevarę.

Jak podała kubańska telewizja, zgodnie z ostatnią wolą Granado jego ciało ma zostać skremowane, a prochy rozrzucone na terenie trzech krajów, z którymi był związany - Kuby, Argentyny i Wenezueli.

Szymon Martys

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 stycznia:

1923 - Klub sejmowy Związku Ludowo-Narodowego (endecja) złożył wniosek w sprawie numerus clausus dla młodzieży żydowskiej na uniwersytetach.

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2006 - Ellen Johnson-Sirleaf została prezydentem Liberii.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.