Kuba: Zmarł Alberto Granado

[2011-03-07 18:20:35]

Jak informuje brytyjski dziennik "The Guardian", 5 marca w stolicy Kuby, Hawanie, zmarł argentyński pisarz, naukowiec i doktor biochemii Alberto Granado, który uczestniczył wspólnie z Ernesto "Che" Guevarą w jego podróży po Ameryce Łacińskiej, uwiecznionej w filmie "Dziennik motocyklowe" Waltera Sallesa. Miał 88 lat.

Granado urodził się 8 sierpnia 1922 roku w mieście Córdoba i był od dzieciństwa najlepszym przyjacielem "Che" Guevary. Podróż motocyklowa po regionie i obserwacja skrajnej biedy zmieniły zdecydowanie obraz świata tych młodych studentów medycyny. Rozdzielili się w Wenezueli, gdzie Granado został w szpitalu zajmującym się chorymi na trąd, podczas gdy Guevara udał się do Miami, a potem do Buenos Aires, gdzie ukończył studia.

W 1960 roku na zaproszenie Ernesto "Che" Guevary Granado odwiedził Kubę. Rok później przeniósł się do tego kraju na stałe. Uczył biochemii na Uniwersytecie Hawańskim, utworzył także Wydział Medyczny na Uniwersytecie w Santiago i był jednym z twórców i prezesem Kubańskiego Towarzystwa Genetycznego. Angażował się w działania na rzecz solidarności z Kubą, a także promocję - w kraju i zagranicą - ideałów głoszonych przez "Che" Guevarę.

Jak podała kubańska telewizja, zgodnie z ostatnią wolą Granado jego ciało ma zostać skremowane, a prochy rozrzucone na terenie trzech krajów, z którymi był związany - Kuby, Argentyny i Wenezueli.

Szymon Martys

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

20 marca:

1848 - Wiosna Ludów: W Poznaniu utworzono Komitet Narodowy Polski.

1918 - W Krakowie odbył się XIV zjazd PPSD; podjęto uchwałę w opowiadającą się za przyjęciem parlamentarnego systemu rządów.

1918 - Interpelacja w sejmie przewodniczącego Związku Polskich Posłów Socjalistycznych Ignacego Daszyńskiego w sprawie krwawych wypadków w Zagłębiu Dąbrowskim w dniu 12 marca.

1936 - Policja przystąpiła do usuwania siłą robotnic prowadzących strajk okupacyjny w krakowskiej fabryce "Semperit".

1937 - Bitwa pod Guadalajarą - siły republikańskie odpierają skierowany na Madryt atak wojsk frankistowskich i włoskiego korpusu ekspedycyjnego.

1988 - Zmarł Antoni Pajdak, działacz socjalistyczny, komendant Milicji Robotniczej w latach okupacji hitlerowskiej i jeden z przedstawicieli PPS-u we władzach Polski Podziemnej.

2003 - W Warszawie policja rozbiła pokojową demonstrację przeciwko atakowi na Irak, zatrzymując ok. 30 osób.

2003 - Międzynarodowa koalicja (gł. USA, Wielkiej Brytanii, Australii, Danii i Polski) zaatakowała Irak.

2013 - Alenka Bratušek (centrolewicowa Pozywna Słowenia) została pierwszą kobietą-premierem Słowenii.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) wygrał w I turze wybory prezydenckie na Timorze Wschodnim, zdobywając 57,1% głosów.