Francja: Zmarł Donald L. Cox

[2011-03-16 08:58:47]

19 lutego, w wieku 74 lat na emigracji we francuskiej miejscowości Camps-sur-l'Agly zmarł Donald L. Cox, znany jako D.C., jeden z liderów skrajnie lewicowej amerykańskiej Partii Czarnych Panter (Black Panther Party). Informację tę opublikował 13 marca dziennik "The New York Times", powołując się na żonę zmarłego Barbarę Cox Easley. Nie podała ona jednak dokładnej przyczyny śmierci afroamerykańskiego działacza.

Urodzony w 1936 roku w stanie Missouri Cox w wieku 17 lat przeniósł się do San Francisco, gdzie rozpoczął działalność w organizacjach walczących z segregacją rasową. W 1967 roku wstąpił do Czarnych Panter. Pełnił funkcję krajowego organizatora i rzecznika prasowego ugrupowania, był jednym z członków Komitetu Centralnego partii; określano go mianem "marszałka polowego". Po oskarżeniu go o zlecenie zabójstwa Eugene`a Andersona, informatora policji w szeregach partii w Baltimore, Cox uciekł na emigrację, najpierw do Algierii, a potem do Francji.

Szymon Martys

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.