Francja: Zmarł Donald L. Cox

[2011-03-16 08:58:47]

19 lutego, w wieku 74 lat na emigracji we francuskiej miejscowości Camps-sur-l'Agly zmarł Donald L. Cox, znany jako D.C., jeden z liderów skrajnie lewicowej amerykańskiej Partii Czarnych Panter (Black Panther Party). Informację tę opublikował 13 marca dziennik "The New York Times", powołując się na żonę zmarłego Barbarę Cox Easley. Nie podała ona jednak dokładnej przyczyny śmierci afroamerykańskiego działacza.

Urodzony w 1936 roku w stanie Missouri Cox w wieku 17 lat przeniósł się do San Francisco, gdzie rozpoczął działalność w organizacjach walczących z segregacją rasową. W 1967 roku wstąpił do Czarnych Panter. Pełnił funkcję krajowego organizatora i rzecznika prasowego ugrupowania, był jednym z członków Komitetu Centralnego partii; określano go mianem "marszałka polowego". Po oskarżeniu go o zlecenie zabójstwa Eugene`a Andersona, informatora policji w szeregach partii w Baltimore, Cox uciekł na emigrację, najpierw do Algierii, a potem do Francji.

Szymon Martys

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.