Francja: Zmarł Donald L. Cox

[2011-03-16 08:58:47]

19 lutego, w wieku 74 lat na emigracji we francuskiej miejscowości Camps-sur-l'Agly zmarł Donald L. Cox, znany jako D.C., jeden z liderów skrajnie lewicowej amerykańskiej Partii Czarnych Panter (Black Panther Party). Informację tę opublikował 13 marca dziennik "The New York Times", powołując się na żonę zmarłego Barbarę Cox Easley. Nie podała ona jednak dokładnej przyczyny śmierci afroamerykańskiego działacza.

Urodzony w 1936 roku w stanie Missouri Cox w wieku 17 lat przeniósł się do San Francisco, gdzie rozpoczął działalność w organizacjach walczących z segregacją rasową. W 1967 roku wstąpił do Czarnych Panter. Pełnił funkcję krajowego organizatora i rzecznika prasowego ugrupowania, był jednym z członków Komitetu Centralnego partii; określano go mianem "marszałka polowego". Po oskarżeniu go o zlecenie zabójstwa Eugene`a Andersona, informatora policji w szeregach partii w Baltimore, Cox uciekł na emigrację, najpierw do Algierii, a potem do Francji.

Szymon Martys

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.