Algieria: Prezydent zapowiada demokratyczne reformy

[2011-04-16 06:55:01]

15 kwietnia prezydent Algierii Abdelaziz Buteflika (na zdjęciu) zapowiedział w wystąpieniu w telewizji państwowej m.in. zmiany w konstytucji i reformy legislacyjne. Zdaniem agencji Reutera, ich celem jest niedopuszczenie do fali protestów, podobnej do tych z Egiptu i Tunezji. W krajach tych doszło do obalenia prezydentów Hosniego Mubaraka i Zina Al-Abidina Ben Alego.

Ponaglę parlament, aby zajął się reformami legislacyjnymi - powiedział prezydent, który nie występował publicznie przez ostatnie trzy miesiące. Dodał, że postanowił też wprowadzić poprawki do konstytucji, aby wzmocnić demokrację przedstawicielską w Algierii. W 30-minutowym wystąpieniu zapowiedział, że zmodyfikuje prawo wyborcze, aby stało się bardziej reprezentatywne, oraz że zaprosi zagranicznych obserwatorów, by monitorowali przebieg najbliższych wyborów prezydenckich w 2014 roku.

Buteflika zapowiedział też, że powstanie nowe prawo prasowe. Jego dotychczasowa wersja przewiduje kary więzienia od 2 do 12 miesięcy oraz grzywny od ok. tysiąca do 5 tys. USD, a było używane - jak pisze Reuters - do więżenia dziennikarzy krytycznie wypowiadających się o prezydencie. Według słów prezydenta stacje radiowe i telewizyjne mają przedstawiać bardziej niż dotychczas zróżnicowane opinie. Wszyscy, a szczególnie młodzi, pragną (...) jeszcze więcej sprawiedliwości i wolności - ocenił szef państwa, dodając, że tych słusznych żądań nie można ignorować.

Od początku roku w Algierii dochodziło do protestów oraz kilku prób samospalenia w związku z bezrobociem, korupcją, samowolą władz oraz rosnącymi kosztami życia. Aby uspokoić nastroje, władze obniżyły ceny cukru i oliwy, a pod koniec lutego po 19 latach zniosły stan wyjątkowy.

Jarosław Klebaniuk

2 kwietnia:

1794 - Kościuszko uwolnił testamentem włościan w swojej wsi Sieciechowice.

1840 - W Paryżu urodził się Émile Zola, francuski pisarz, gł. przedstawiciel naturalizmu, autor m.in. powieści "Germinal".

1871 - Komuna Paryska: wojska rządowe wkroczyły na przedmieścia Paryża.

1936 - Strajki protestacyjne w całym kraju przeciwko masakrze w Krakowie w dniu 23 marca.

1997 - Zgromadzenie Narodowe przyjęło Konstytucję RP.

2019 - Po kilku tygodniach masowych protestów antyrządowych prezydent Algierii A. Buteflika podał się do dymisji.