Poznań: Skłotersi starają się o dodatkowy lokal

[2011-05-11 16:25:56]

18 marca w imieniu środowiska związanego z Rozbratem, Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych "ULICA" wystosowało do Zarządu Komunalnych Zasobów Lokalowych wniosek o udostępnienie jednego z lokali, sąsiadujących ze skłotem. Anarchiści twierdzą, że budynek od dłuższego czasu pozostaje pusty i niszczeje, a jego wynajęcie pozwoliłoby na rozszerzenie działalności kulturalnej i społecznej skierowanej do mieszkańców miasta. Dodatkowo dawałby szanse przetrwania istniejącego od ponad 16 lat, a dziś zagrożonego, centrum kulturalno-społecznego na ul. Pułaskiego.

ZKZL miał teoretycznie dwa tygodnie na odpowiedź, lecz squatersi do dziś się jej nie doczekali. W związku ze zwłoką w sieci pojawiła się petycja, której sygnatariusze domagają się od władz miasta Poznania niezwłocznego podjęcia ustaleń w tej sprawie.

W odniesieniu do zeszłorocznych deklaracji prezydenta miasta o woli przekazania wskazanych przez Kolektyw Rozbrat miejskich nieruchomości w najem, domagamy się pozytywnego rozpatrzenia wniosku przedłożonego w imieniu Kolektywu Rozbrat przez Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych "ULICA" - stwierdzono w ostatnim zdaniu petycji. Do chwili obecnej podpisało się pod nią 619 osób, w tym m.in. Lech Megler ze Stowarzyszenia My-Poznaniacy i Krzysztof Grabowski z zespołu Strachy Na Lachy.

Piotr Kuligowski

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.