SdPl: Konflikt w sprawie porozumienia wyborczego z PO (akt.)

[2011-06-09 10:48:45]

W Socjaldemokracji Polskiej trwa ostry konflikt w sprawie przyszłości politycznej partii oraz ws. przewodniczącego Wojciecha Filemonowicza.

Zarząd Krajowy SdPl, zdominowany przez ludzi popierających Filemonowicza, od 9 miesięcy odmawia zwołania Konwentu Krajowego SdPl. Nie odbył się też, statutowo przewidziany na połowę 2010 roku, Kongres Krajowy SdPl. Posiedzenia organów statutowych partii nie są zwoływane, gdyż większość w nich mają przeciwnicy przewodniczącego Filemonowicza i jego polityki. Filemonowicz od wielu miesięcy prowadzi sekretne negocjacje z Platformą Obywatelską, dotyczące wspólnego startu w wyborach parlamentarnych, o których nie informuje członków partii. Od kilku dni informacje o negocjacjach lider SdPl z politykami PO pojawiają się w mediach.

Wyraźny konflikt można było zaobserwować już w wyborach samorządowych 2010 roku, gdy poszczególne organizacje terenowe SdPl odmawiały zarejestrowania promowanego przez Filemonowicza komitetu wyborczego KKW Lewica (złożonego z SdPl, Unii Lewicy III RP i Polskiej Lewicy) i startowały z list innych komitetów wyborczych zazwyczaj wspólnie z Sojuszem Lewicy Demokratycznej. KKW Lewica nie uzyskał w całym kraju żadnego mandatu. Do samorządu dostało się za to kilkunastu przedstawicieli SdPl startujących z innych komitetów, głównie z list SLD.

Polityka przewodniczącego Filemonowicza doprowadziła do otwartego buntu. W marcu 2011 roku Sąd Krajowy SdPl odwołał Filemonowicza z funkcji przewodniczącego SdPl, w związku z doprowadzeniem do utraty subwencji budżetowej. Przewodniczący Filemonowicz odmówił uznania wyroku Sądu Krajowego i planował zwołać obrady Konwentu Krajowego, złożonego wyłącznie z własnych zwolenników. Jednak w wyniku porozumienia, któremu patronował Marek Borowski. Zakładało ono zwołanie pojednawczego Konwentu Krajowego na 15 maja 2011 roku. Kilka dni przed tym terminem Filemonowicz i Zarząd Krajowy znów przesunęli datę Konwentu Krajowego na 12 czerwca.

6 czerwca 2011 roku przewodniczący Filemonowicz podjął kolejną próbę przesunięcia terminu Konwentu Krajowego, jednak w głosowaniu w Zarządzie Krajowym padł wynik 6 do 6, co oznaczało, że uchwała o przesunięciu terminu została odrzucona. 8 czerwca, z naruszeniem statutu partii, Filemonowicz rozpoczął obrady kolejnego Zarządu Krajowego, który odwołał posiedzenie Konwentu Krajowego, a także usunął z partii swoich przeciwników, m.in. wiceprzewodniczącego Bartosza Dominiaka, sekretarza generalnego Eugeniusza Fijałkowskiego oraz członków Sądu Krajowego.

Dominiak i Fijałkowski przygotowali wniosek do Sądu Krajowego, który ma uznać wczorajsze uchwały Zarządu Krajowego za nieważne oraz odwołać z funkcji przewodniczącego Filemonowicza.

12 czerwca ma odbyć się posiedzenie Konwentu Krajowego SdPl. Przeciwnicy Filemonowicza liczą, że zadeklaruje on, iż partia pozostaje wierna linii socjaldemokratycznej i odrzuca koalicję wyborczą z Platformą Obywatelską.

Bartosz Machalica

1 marca:

1864 - Car Aleksander II Romanow wydał dekret o uwłaszczeniu chłopów w Królestwie Polskim.

1921 - Powstała komunistyczna Mongolska Partia Ludowa.

1939 - Urodził się Tzvetan Todorov, francuski historyk idei i językoznawca pochodzenia bułgarskiego.

1943 - PPR ogłosiła deklarację programową pt. "O co walczymy?".

1946 - Znacjonalizowano Bank Anglii.

1971 - Anulowano decyzję o podwyżkach cen detalicznych mięsa, przetworów mięsnych oraz innych artykułów spożywczych z 12 grudnia 1970 roku, która doprowadziła do wybuchu wydarzeń grudniowych.

2000 - Tarja Halonen została pierwszą kobietą na stanowisku prezydenta Finlandii.

2005 - Na prezydenta Urugwaju zaprzysiężono centrolewicowego polityka Tabaré Vázqueza.

2010 - José Mujica został prezydentem Urugwaju.

2011 - W niewyjaśnionych okolicznościach zginęła Jolanta Brzeska, działaczka społeczna zaangażowana w obronę eksmitowanych lokatorów.

2015 - Tabaré Vázquez został po raz drugi prezydentem Urugwaju.