Przedwyborczy sondaż: Większość Polaków wciąż nie wie czy będzie głosować

[2011-09-17 19:04:10]

We wrześniowym raporcie "O udziale w wyborach, pewności głosowania i preferencjach niezdecydowanych" CBOS podał, że głosowaniem 9 października interesuje się nieco ponad połowa badanych. Spośród osób w jakimś stopniu skłonnych wziąć udział w głosowaniu 61 proc. deklaruje, że zrobi to na pewno. Jest to zaledwie 37 proc. dorosłych Polaków uprawnionych do głosowania. Stosunkowo najsilniej przekonani, że wezmą udział w głosowaniu są zwolennicy dwóch największych partii. Oni też są relatywnie najbardziej pewni, że nie zmienią już swojej decyzji co do głosowania właśnie na tę, a nie na inną partię.

Jedynie 36 proc. ogółu uprawnionych do głosowania twierdzi, że wśród partii politycznych jest taka, którą uważa za bliską sobie, podczas gdy pozostałe 64 proc. nie widzi takiego ugrupowania i - jak można z tego wnioskować - zapewne poczucie, że nie ma na kogo głosować.

Spośród osób wybierających się na wybory 27 proc. jeszcze nie wie, na kogo zagłosuje. W grupie tej 29 proc. bierze pod uwagę głosowanie na PO, 27 proc. - na PiS, 19 proc. - na SLD, 13 proc. - na PSL, 6 proc. - na PJN.

Jedynie 56 proc. głosujących, a więc 24 proc. ogółu Polaków ma jasno określone preferencje partyjne i deklaruje, że wie, na które ugrupowanie odda głos w dniu wyborów.

Badania przeprowadzono w dniach 18-24 sierpnia 2011 ma reprezentatywnej próbie 1051 dorosłych mieszkańców Polski.

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.