Poznań: Wznowiono postępowanie w sprawie pobicia Bartolika

[2011-09-17 23:56:26]

Wydział III Nadzoru nad Postępowaniem Przygotowawczym Prokuratury Okręgowej w Poznaniu postanowił wznowić umorzone wcześniej postępowanie w sprawie pobicia działacza lewicowego, publicysty i tłumacza Pawła Michała Bartolika, do którego doszło w nocy z 26 na 27 czerwca 2010 r. na terenie Poznańskiego Towarzystwa Wioślarzy "Tryton".

Postępowanie to zostało umorzone 23 listopada 2010 r. decyzją nadkomisarza Sławomira Kaczmarka z komisariatu Poznań-Wilda. Decyzja ta została zatwierdzona przez prokuratorkę Prokuratury Rejonowej Poznań-Wilda Ewę Kruś. Bartolik odwołał się następnie do Sądu Rejonowego Poznań-Wilda i Nowe Miasto, jednakże sędzia Tamara Grzelak postanowiła 16 lutego 2011 r. o utrzymaniu w mocy postanowienia o umorzeniu postępowania. Wyrok natychmiast się uprawomocnił.

Bartolik napisał 21 lipca pismo w tej sprawie do prokuratora generalnego Andrzeja Seremeta. Wspominał w nim między innymi o błędzie faktograficznym w orzeczeniu Tamary Grzelak, która utrzymywała, że przesłuchano wszystkich wskazanych przez pokrzywdzonego świadków, mimo iż organy ścigania nie podjęły żadnych kroków w celu przesłuchania byłego trenera mężczyzn w "Trytonie", którego Bartolik wskazał jako prawdopodobnego sprawcę pobicia.

Bartolik stwierdza, że wyrok cechujący się taką faktograficzną nieścisłością narusza jego konstytucyjne prawo do obiektywnych, sprawiedliwych i słusznych decyzji sądowych. Sędzię, która popełnia w orzeczeniu wyroku tak ewidentny błąd faktograficzny, można określić jedynie mianem partaczki, podobnie jak mianem partacza określamy chirurga, który myli rękę z nogą. Za tak haniebną fuszerkę Tamara Grzelak powinna zostać pozbawiona prawa do wykonywania zawodu - komentuje Bartolik. Zapowiada też, że zastanowi się nad możliwymi krokami prawnymi przeciwko Tamarze Grzelak i innym osobom, które doprowadziły do umorzenia postępowania w sprawie jego pobicia.

W piśmie do Seremeta Bartolik stwierdza też, że uzasadnienie wyroku sporządzone zostało w sposób niechlujny, wskazując, że figuruje w nim jako Paweł Bartosik, zaś autor opinii prawnej w przedmiotowej sprawie Przemysław Konieczniak figuruje w orzeczeniu jako Paweł Konieczniak.

Prokuratura Generalna przekazała pismo Bartolika do jednostek organizacyjnych prokuratury w Poznaniu. W kolejnym piśmie, adresowanym do nich, wskazał on na odbiór społeczny sprawy, podkreślając, że nie zna nikogo, kto uznaje decyzję o umorzeniu postępowania za słuszną, a wielu jego znajomych artykułowało swe najwyższe oburzenie z tego powodu.

Bartolik wystosował w tej sprawie oświadczenie, opublikowane 9 grudnia 2010 r. na portalu Internacjonalista. Pisze w nim między innymi: Nie pozwolę na to, by sprawę zamieciono pod dywan, i aż do skutku będę działać na rzecz pociągnięcia sprawców do odpowiedzialności. Będę również dążyć do wyjaśnienia kulisów sprawy, w tym przyczyn dotychczasowej opieszałości organów ścigania. Pełna treść oświadczenia dostępna jest tutaj.

Adam Bieliński

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.

1979 - Kanclerz RFN Helmut Schmidt (SPD) złożył oficjalną wizytę w Polsce.

1980 - Rozpoczął się strajk w Stoczni im. Adolfa Warskiego w Szczecinie.