Kolejny obiecujący sondaż dla partii Palikota

[2011-09-19 13:53:31]

Z opublikowanego 19 września sondażu SMG/KRC dla rozgłośni radiowej RMF wynika, że Ruch Poparcia Janusza Palikota może liczyć na blisko 6 procent głosów w zbliżających się wyborach parlamentarnych i wejście do Sejmu. Z badania wynika, że partia Palikota cieszy się największym poparciem wśród ludzi młodych w przedziałach wiekowych 18-24 i 25-34 lata.

Z sondażu wynika też, że poza ugrupowaniem byłego posła Platformy Obywatelskiej i głośnego antyklerykała, w parlamencie znalazłyby się PO, PiS, SLD i balansujące na granicy progu wyborczego PSL. Na PO chce głosować ponad 34 proc. badanych, PiS popiera około 29 proc. a SLD może liczyć na blisko 13 proc.

Udział w wyborach zadeklarowało 63 proc. badanych, jednak, zdaniem instytutu, faktyczna frekwencja wyniesie około 49 proc.

Januszowi Palikotowi udało się w czasie kampanii wyborczej przyciągnąć na swoje listy znane postaci kojarzone z lewicą, a redaktor naczelny tygodnika NIE Jerzy Urban zadeklarował przed kilkoma tygodniami, że odda swój głos na jego ugrupowanie.

Krzysztof Kobrzak

25 lutego:

1921 - Utworzono Gruzińską SRR.

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.