Świdnik: WZZ "Sierpień 80" zapowiada strajk w PZL

[2011-09-27 19:27:46]

Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80" w PZL-Świdnik S.A. poinformował, że zamierza przeprowadzić akcję strajkową. Ma ona się odbyć po wyborach parlamentarnych 9 października. Na zwołanej przed bramą zakładu konferencji prasowej przewodniczący związku w PZL Andrzej Borys poinformował, że dyrektor Ewa Kamińska stwierdziła, że właściciel firmy - włosko-brytyjskie konsorcjum AgustaWestland - nie życzy sobie aby będący w sporze zbiorowym "Sierpień 80" uczestniczył w negocjacjach płacowych.

Zarabiamy od 75 do 90 proc. średniej krajowej. Wcześniej było to akceptowalne, bo zakład miał problemy, ale odkąd jesteśmy częścią zagranicznej firmy, nasze płace powinny być wyższe. Strajk ma się odbyć po wyborach, jeszcze w październiku. Początek zaplanowano pomiędzy 17 a 28 października. Na razie konsultujemy się z Komisją Krajową związku w Katowicach. Zastanawiamy się, jaką formę strajku przyjąć. Z pewnością nie przewidujemy jednak strajku ostrzegawczego - powiedział Andrzej Borys.

15 września w zakładach PZL-Świdnik odbyło się referendum, w którym wzięło udział ponad 1740 osób - 61 procent liczącej około 3 tysięcy załogi. 94 procent głosujących opowiedziało się za strajkiem. Pośród postulatów załogi głównym jest podniesienie pensji w 2011 roku o 15 procent.

Materiał z konferencji prasowej.

Szymon Martys

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.