Gdańsk: Będzie kompromis w sprawie czynszów?

[2011-09-27 22:00:31]

Grupa Inicjatywna "Nic o nas bez nas" wystąpiła w zeszłym tygodniu z listem otwartym do władz miasta, w którym wzywa je do udziału w Gdańskiej Mediacji Społecznej, której celem miałoby być wypracowanie kompromisu w sprawie reformy mieszkaniowej przygotowanej przez wiceprezydenta Macieja Lisickiego.

Członkowie nieformalnej grupy "Nic o nas bez nas" przypomnieli, że w ciągu ostatnich dwóch lat zorganizowali dziesiątki spotkań z mieszkańcami Gdańska, w których wzięły tysiące osób oraz proponowali miastu rozmowy o planowanej reformie komunalnej. Czterokrotnie zorganizowano także Marsze Pustych Garnków, w których demonstrowały setki osób.

Dzisiaj, po interwencji którą podjął na naszą prośbę Rzecznik Praw Obywatelskich, po coraz częstszych głosach samych radnych Platformy Obywatelskiej, którzy przyznają, że przyjęta już uchwała mieszkaniowa wymaga zmian, chcemy zaproponować rozmowę i próbę znalezienia kompromisu w tej sprawie. Jesteśmy gotowi zawiesić dotychczasowe protesty, jeżeli istnieje szansa na mediację. Chcemy "Gdańskiej Mediacji Społecznej", spotkania władz miasta z reprezentantami środowiska lokatorskiego. Wiemy, że cele które stawiają przed sobą Paweł Adamowicz i Maciej Lisicki są inne niż nasze. Wiemy jednak także, że ich program grozi ostrym kryzysem społecznym w mieście, a tego chcemy za wszelką cenę chcemy uniknąć - napisano w liście do władz miasta.

Łukasz Muzioł i Grzegorz Ilnicki reprezentujący organizacje lokatorskie przedstawili także propozycje zmian w przyjętej uchwale podczas posiedzenia Komisji Polityki Gospodarczej i Morskiej Rady Miasta Gdańska. Przewodniczący komisji Piotr Dzik z PO, nie chciał jednak dopuścić do głosu Łukasza Muzioła, zanim ten nie odpowiedział na serię pytań dotyczących grupy "Nic o nas bez nas". Po kilkunastominutowej dyskusji, radni krytycznie odnieśli się do pomysłu zorganizowania mediacji z udziałem strony społecznej i władz miasta.

Radny PiS Kazimierz Koralewski wniósł o zobowiązanie prezydenta Gdańska do udzielenia odpowiedzi na wniosek środowisk lokatorskich. Jego wniosek przepadł w głosowaniu stosunkiem 2:5. Wszyscy radni PO zagłosowali przeciwko niemu.

Do tej pory gdański urząd miasta nie wypowiedział się w sprawie propozycji mediacji. Głos zabrał jednak pracownik biura prasowego magistratu Michał Piotrowski, który prowadzi bloga pod nazwą "Nic o nich bez nich", na którym krytykuje działania organizacji lokatorskich. Piotrowski opublikował treść maila, którego rzekomo miał otrzymać od nieznajomej osoby. Na blogu ukazał się zrzut z ekranu z prywatnej korespondencji Łukasza Muzioła, w której pisze on o rezultatach spotkania grupy "Nic o nas bez nas" i ujawnia plany działań tego środowiska w najbliższym czasie.

To nie pierwsza kontrowersyjna sprawa z udziałem Michała Piotrowskiego. Kilka miesięcy temu ujawniono, na podstawie porównania numerów IP, że ten pracownik biura prasowego urzędu miasta, w godzinach pracy redagował swojego bloga wymierzonego w działania grupy "Nic o nas bez nas" oraz brał udział w dyskusjach na forum tej grupy.

Idź się umyć brudasie spod mostu. Razem z kumplami tak walicie, że już nawet nie czujecie smrodku, a może i go polubiliście, ale normalni ludzie nie muszą tego znosić... - o takiej treści napisano jeden z komentarzy, które wysłano z IP urzędu miasta.

Nie czuję się zobowiązany do komentowania tej sprawy, ponieważ grupa "Nic o nas bez nas" nie trzyma standardów kulturalnej dyskusji i nie potrafi konstruktywnie rozmawiać - stwierdził wtedy, proszony o komentarz do sprawy prezydent Paweł Adamowicz.

29 września o godz. 9.00, organizacje lokatorskie planują protest podczas sesji Rady Miasta. W jego trakcie ma być także wręczonych 4 tysiące podpisów pod petycją do władz miasta o wycofanie się z radykalnej podwyżki czynszów. Dla większości Gdańszczan czynsz wzrósł o 150 proc.

Michał Warecki

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.