Jemen: Prezydent Salih zapowiedział oddanie władzy

[2011-10-09 08:27:45]

Prezydent Jemenu Ali Abdullah Salih zapowiedział, że spełni żądania antyrządowej opozycji i w najbliższych dniach zrezygnuje z pełnionego stanowiska. Odrzucam władzę i będę ją odrzucał, i zrezygnuję z niej w najbliższych dniach - oświadczył w telewizyjnym wystąpieniu, w którym rozpoczął tyradę przeciwko swoim oponentom. Podkreślił, że nie może pozwolić na to, aby zniszczyli kraj, podczas gdy są uczciwi ludzie, czy to wojskowi, czy cywile, zdolni rządzić Jemenem. Wzbudziło to komentarze jego przeciwników, że chce zaledwie przekazać władzę któremuś z członków rodziny, jednak on sam zaprzecza tym zarzutom, choć jego syn Ahmed i kilku bratanków kontroluje potężne jednostki wojskowe, a Ahmed od dawna wymieniany jest jako następca na stanowisku prezydenta.

Jak podaje aljazeera.net, Slih zapowiedział, że w nadchodzących dniach spotka się z parlamentarzystami, aby w przejrzysty sposób omówić sytuację w kraju, lecz nie podjął ostatecznego zobowiązania do odejścia.

Tawakkul Karman (na zdjęciu) - jemeńska działaczka, która 7 października otrzymała pokojową nagrodę Nobla powiedziała, że protestujący są sceptyczni wobec enuncjacji Saliha, gdyż ten w przeszłości zapowiadał już rezygnację ze stanowiska, lecz obietnicy nie spełnił. Będziemy kontynuować naszą pokojową rewolucję - powiedziała noblistka.

Także młody działacz jemeńskiej opozycji Ibrahim Mohamed al-Saidi skomentował wystąpienie Saliha z niedowierzaniem: To jest ta sama fałszywa melodia z piosenką, że odejdę, odejdę, ale nigdy nie odejdę. Dodał, że prezydent uprawia zbyt wiele gier, a wystąpienie 8 października miło służyć jedynie zapewnieniu sobie poparcia opinii publicznej i wewnątrz partii. Rzecznik opozycji Mohamed al-Sabri powiedział, że jest to zagrywka Saliha przed planowanym na 11 października posiedzeniem Rady Bezpieczeństwa ONZ, na którym omawiane będzie fiasko prób przekonania prezydenta Jemenu do przekazania władzy.

Wiceminister ds. informacji w jemeńskim rządzie Abdo Al Janadi powiedział Al Dżazirze, iż Salih mówiąc o rezygnacji miał na myśli zaakceptowanie inicjatywy Rady Współpracy Zatoki Perskiej (Gulf Co-operation Council, GCC) - planu, zgodnie z którym odda władzę w zamian za uniknięcie osądzenia.

Jarosław Klebaniuk

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

18 kwietnia:

1904 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego lewicowego dziennika L'Humanité.

1905 - Pierwsze walki na barykadach prowadzone z policją i wojskiem przez łódzkich robotników.

1937 - Podczas strajku chłopskiego w Racławicach doszło do starć z policją, w wyniku których zginęło trzech chłopów.

1955 - W Princeton zmarł Albert Einstein, genialny fizyk, socjalista.

1970 - W Warszawie zmarł Michał Kalecki, wybitny ekonomista, profesor Zakładu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk i Szkoły Głównej Planowania i Statystyki, członek rzeczywisty PAN.

1973 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego centrolewicowego dziennika Libération.