Kraków: III Marsz Ateistów i Agnostyków

[2011-10-17 09:37:58]

15 października w Krakowie odbył się Trzeci Marsz Ateistów i Agnostyków, organizowany przez Stowarzyszenie Wolnomyślicieli i Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów.

Tegoroczny marsz odbył się pod hasłem "Świecka Polska - Świecka Europa", i był on po raz pierwszy częścią paneuropejskiego ruchu stowarzyszeń humanistycznych i racjonalistycznych, działających na rzecz świeckości Europy - Secular Europe Campaign.

Na placu Wolnica z którego ruszał marsz pojawiło się ok 300 osób, w tym prof. Jan Hartman, członkowie SLD (Joanna Senyszyn, Krzysztof Janik i Grzegorz Gondek), Ruchu Palikota (Agnieszka Stupkiewicz-Turek) i RACJI Polskiej Lewicy (Stanisław Błąkała, Ryszard Burzawa). Na transparentach oprócz zeszłorocznych, widniały też nowe hasła np. "Intronizacja Cthulu na króla Polski", "Dajcie Nergalowi święty spokój", "Tylko owce potrzebują pasterza", "Stop klerykalizacji Polski", "Bóg, honor, dulszczyzna", "Noś swój krzyż osobiście... nie podrzucaj".

Pierwszy głos zabrał przewodniczący Stowarzyszenia Wolnomyśliciele Mateusz Burzawa, który przypominał dlaczego co roku organizowane są Marsze Ateistów i Agnostyków. Celem Marszów Ateistów i Agnostyków jest zaistnienie niewierzących w przestrzeni publicznej, przypomnienie, że w Polsce istnieją ludzie niewierzący. Jest to o tyle ważne, że w sytuacji kiedy jakiejś mniejszości nie widać, łatwo ją dyskryminować, pomijać jej interesy i prawa, zwłaszcza w tworzeniu obowiązującego wszystkich obywateli prawodawstwa. Wychodzimy z założenia, że jeżeli jakaś mniejszość chce, by respektowano jej prawa, musi głośno i systematycznie o tym mówić w przestrzeni publicznej, a tego formą jest właśnie MAiA - powiedział.

Następnie głos zabrał przewodniczący Polskiego Stowarzyszenia Racjonalistów, Adam Jaśkow który zwrócił uwagę na różnice pomiędzy tym do czego dążą ruchy laickie w Europie od tego o co walczymą w Polsce. To, czego bronią organizacje świeckie w Europie, czyli wolność świeckiego państwa jest czymś, czego w Polsce jeszcze osiągnąć się nie udało. Żeby tego bronić, najpierw musimy spowodować, żeby świeckie państwo faktycznie zaistniało - stwierdził Jaśkow.

Następnie głos zabrała Coralie Charry z Francji, która odczytała wiadomość adresowaną do uczestników marszu, kierowaną od International Association of Free Thought. Po niej głos zabrała europosłanka SLD Joanna Senyszyn, która skrytykowała nieobecność na marszu Janusza Palikota zarzucając mu nieszczere intencje co spowodowało negatywną reakcję części uczestników demonstracji, którzy zaczęli skandować "Dość polityki!"

Następnie marsz ruszył ulicami Krakowa pod pomnik Tadeusza Boya Żeleńskiego. Na przodzie marszu trzymano transparent "Świecka Polska, Świecka Europa" a przed nim na rowerze ubrany w motyle skrzydła jechał artysta performer Paweł Hajncel, oskarżony o obrazę uczuć religijnych podczas procesji Bożego Ciała. Uczestnicy marszu wspierani przez bębny, wykrzykiwali hasła "Komisja Majątkowa hańba narodowa" oraz "Wolna szkoła, religia do kościoła".

Pod pomnikiem Boya-Żeleńskiego, głos zabrała przedstawicielka Ruchu Palikota Agnieszka Stupkiewicz-Turek która odczytała list od nowo wybranej w Krakowie posłanki Anny Grodzkiej. Później głos zabrał prof. Jan Hartman który mówił o krzyżu w Sejmie. Następnie marsz ruszył na Rynek Główny, po drodze przechodząc pod oknem papieskim na ulicy Franciszkańskiej. Uczestnicy marszu oprócz wcześniejszych haseł zaczęli krzyczeć do przechodniów (w tym i tych wychodzących z kościołów) "Chodźcie z nami -ateistami!".

Na rynku pod pomnikiem Adama Mickiewicza, marsz trafił na grupkę "oburzonych" których powitał prowadzący marsz Mateusz Burzawa. Następnie głos zabrała Katarzyna Bena która odczytała postulatach uczestników marszu(pełen tekst tutaj), a po niej Stanisław Błąkała z RACJI PL. Potem marsz ruszył dalej w kierunku Urzędy Marszałkowskiego. Na pożegnanie uczestnicy marszu krzyczeli "Wolna szkoła, religia do kościoła" oraz "My możemy z gumką".

Pod Urzędem Marszałkowskim organizatorzy Marszu przylepili na drzwiach wejściowych odczytane na Rynku Głównym postulaty, po czym marsz udał się na plac Matejki gdzie się zakończył.

Podobnie jak w zeszłych latach, marszowi towarzyszyły inne wydarzenia: dyskusje "Wolność. Ile wolno państwu, ile wolno jednostce" (z udziałem Jana Hartmana, Elżbiety Grabarczyk-Ponimasz i Jana Woleńskiego), "Do czego potrzebna nam świeckość państwa? Gwarancja praw jednostki a świeckość państwa" (Beata Kowalska, Anna Frątczak, Paweł Hajncel), "Spacer po Śladach Tadeusza Boya-Żeleńskiego", "Pamiętamy o ogrodach" (czyli spacer którego celem jest uświadamianie ile w centrum Krakowa znajduje się olbrzymich ogrodów, do których dostęp mają tylko nieliczni zakonnicy), wystawa prac Marka Raczkowskiego (trwa do 21 października w No Local na ul. Sławkowska 14 - II piętro) czy spotkanie integracyjne dla uczestników marszu.

Za rok planowany jest kolejny marsz, który ma być częścią Secular Europe Campaign.

Michał Warecki

Debata - Czy możemy pracować krócej?
Piaseczno, "Odjazd", ul. Sienkiewicza 14
28 czerwca (czwartek), godz. 19.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.

2014 - José Mário Vaz z lewicowej PAIGC został prezydentem Gwinei Bissau.

2016 - Prezydent Kolumbii Juan Manuel Santos i dowódca skrajnie lewicowej partyzantki FARC Timoleón Jiménez (Timoszenko) podpisali w Hawanie porozumienie kończące wojnę domową.