Amnesty International wzywa do aresztowania G.W. Busha

[2011-12-03 16:12:28]

Broniąca praw człowieka Amnesty International (AI) wezwała rządy państw afrykańskich, w których wizyty złoży w grudniu George W. Bush do jego aresztowania, przypominając, że za swojej prezydentury poparł on masowe stosowanie tortur podczas przesłuchań więźniów, w tym między innymi podtapiania. Obecna podróż Busha do Afryki ma na celu zwiększenie świadomości zdrowotnej, dotyczącej raka piersi, raka szyjki macicy, a także HIV/AIDS.

Wysoki rangą doradca prawny AI Matt Pollard powiedział: Prawo międzynarodowe wymaga, żeby nie było bezpiecznego miejsca dla tych, którzy są odpowiedzialni za tortury; Etiopia, Tanzania i Zabia muszą skorzystać z tej możliwości, aby wypełnić swoje zobowiązania i zakończyć bezkarność George’a W. Busha, z której dotąd korzysta.

Jak podaje portal presstv.ir, w listopadzie Trybunał Zbrodni Wojennych w Kuala Lumpur uznał Busha oraz byłego premiera Wielkiej Brytanii Tony’ego Blaira za winnych popełnienia zbrodni przeciwko ludzkości podczas wojny w Iraku.

W mijającym roku Bush odwołał wyjazd do Szwajcarii, obawiając się, że, podobnie jak Roman Polański, zostanie w tym kraju aresztowany. O ile jednak w przypadku reżysera sprawa będąca przedmiotem jego inkryminacji była bardzo odległa w czasie, o tyle Bush przestępstwa popełniał za swojej podwójnej prezydentury w latach 2001-2008.

Większość rządów bardzo sceptycznie podchodzi jednak do wezwań AI, by w przypadku eks-prezydenta najpotężniejszego mocarstwa konsekwentnie zastosować prawo międzynarodowe. Kanadyjski minister ds. imigracji Jason Kenney oskarżył nawet organizację o "bankructwo moralne", "zwyrodnienie" i "upolitycznienie".

Podtapianie (waterboarding), którego Bush był zwolennikiem, polega na wlewaniu unieruchomionej osobie wody przez lejek włożony do ust (na zdjęciu), a w innej wersji – polewaniu wodą twarzy więźnia pokrytej szmatą. Głowa torturowanego znajduje się poniżej poziomu stóp, dzięki czemu woda nie spływa do płuc i nie powoduje zgonu. Osoba taka odnosi jednak wrażenie, że tonie lub dusi się. To traumatyczne przeżycie w wielu przypadkach powoduje długotrwałe następstwa psychiczne, np. paniczny lęk przed prysznicem.

Jarosław Klebaniuk

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

26 stycznia:

1919 - Wybory do Sejmu Ustawodawczego; PPS i PPSD otrzymują łącznie 12,5 proc. głosów; PSL "Wyzwolenie" - 17 proc.

1944 - Urodziła się Angela Davis, działaczka na rzecz emancypacji Afroamerykanów w USA, socjalistka, feministka.

2004 - Zmarł Aleksander Małachowski, polityk, publicysta, honorowy przewodniczący Unii Pracy.

2009 - Po fali protestów w Reykjavíku prawicowy premier Islandii G. Haarde podał swój rząd do dymisji.

2012 - Polski rząd mimo sprzeciwu tysięcy internautów i ponad 2 tys. serwisów internetowych, zdecydował się podpisać porozumienie ACTA.

2015 - Aleksis Tsipras (SYRIZA) został zaprzysiężony na stanowisko premiera.

2017 - Alexander Van der Bellen został prezydentem Austrii.