Urugwaj: Hojny gest lewicowego prezydenta

[2011-12-10 20:16:51]

Prezydent Urugwaju José Mujica przekazał równowartość swego rocznego uposażenia jako prezydenta na budownictwo socjalne. Chodzi o kwotę 2,5 miliona pesos (ok. 125.000 dolarów)

Jak podaje miesięcznik "Políticas" na zainaugurowany półtora roku temu "Projekt Razem", w ramach którego powstaje 2 tysiące mieszkań dla 10 tysięcy osób z najbiedniejszych rodzin na 19 osiedlach w różnych miastach kraju, urugwajscy przedsiębiorcy przekazali 200.000 dolarów.

3,3 milionowy Urugwaj od 2005 roku rządzony jest przez centrolewicową koalicję Szeroki Front (Frente Amplio). Jednak w skrajnym ubóstwie żyje tu nadal 12,6 proc. rodzin.

Władze próbują walczyć ze zjawiskiem bezdomności. Jednym z założeń "Programu Razem", wzorowanego częściowo na rozwiązaniach brazylijskich, jest aktywizacja zawodowa najuboższej ludności poprzez budowę mieszkań socjalnych w miastach. Zakłada się, że umożliwi im to znalezienie pracy.

Urzędujący od dwóch lat prezydent Mujica, zwany "Pepe", który w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w Urugwaju (1973-85) spędził 13 lat w więzieniu, propaguje niezwykle skromny styl życia polityków. Nie skorzystał z pałacu prezydenckiego i mieszka w swej starej willi pod Motevideo, przy której własnoręcznie uprawia ogród warzywny. Jeździ starym volkswagenem wycenionym na 2000 dolarów.

Waldemar Chamala

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.