Urugwaj: Hojny gest lewicowego prezydenta

[2011-12-10 20:16:51]

Prezydent Urugwaju José Mujica przekazał równowartość swego rocznego uposażenia jako prezydenta na budownictwo socjalne. Chodzi o kwotę 2,5 miliona pesos (ok. 125.000 dolarów)

Jak podaje miesięcznik "Políticas" na zainaugurowany półtora roku temu "Projekt Razem", w ramach którego powstaje 2 tysiące mieszkań dla 10 tysięcy osób z najbiedniejszych rodzin na 19 osiedlach w różnych miastach kraju, urugwajscy przedsiębiorcy przekazali 200.000 dolarów.

3,3 milionowy Urugwaj od 2005 roku rządzony jest przez centrolewicową koalicję Szeroki Front (Frente Amplio). Jednak w skrajnym ubóstwie żyje tu nadal 12,6 proc. rodzin.

Władze próbują walczyć ze zjawiskiem bezdomności. Jednym z założeń "Programu Razem", wzorowanego częściowo na rozwiązaniach brazylijskich, jest aktywizacja zawodowa najuboższej ludności poprzez budowę mieszkań socjalnych w miastach. Zakłada się, że umożliwi im to znalezienie pracy.

Urzędujący od dwóch lat prezydent Mujica, zwany "Pepe", który w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w Urugwaju (1973-85) spędził 13 lat w więzieniu, propaguje niezwykle skromny styl życia polityków. Nie skorzystał z pałacu prezydenckiego i mieszka w swej starej willi pod Motevideo, przy której własnoręcznie uprawia ogród warzywny. Jeździ starym volkswagenem wycenionym na 2000 dolarów.

Waldemar Chamala

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.