Urugwaj: Hojny gest lewicowego prezydenta

[2011-12-10 20:16:51]

Prezydent Urugwaju José Mujica przekazał równowartość swego rocznego uposażenia jako prezydenta na budownictwo socjalne. Chodzi o kwotę 2,5 miliona pesos (ok. 125.000 dolarów)

Jak podaje miesięcznik "Políticas" na zainaugurowany półtora roku temu "Projekt Razem", w ramach którego powstaje 2 tysiące mieszkań dla 10 tysięcy osób z najbiedniejszych rodzin na 19 osiedlach w różnych miastach kraju, urugwajscy przedsiębiorcy przekazali 200.000 dolarów.

3,3 milionowy Urugwaj od 2005 roku rządzony jest przez centrolewicową koalicję Szeroki Front (Frente Amplio). Jednak w skrajnym ubóstwie żyje tu nadal 12,6 proc. rodzin.

Władze próbują walczyć ze zjawiskiem bezdomności. Jednym z założeń "Programu Razem", wzorowanego częściowo na rozwiązaniach brazylijskich, jest aktywizacja zawodowa najuboższej ludności poprzez budowę mieszkań socjalnych w miastach. Zakłada się, że umożliwi im to znalezienie pracy.

Urzędujący od dwóch lat prezydent Mujica, zwany "Pepe", który w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w Urugwaju (1973-85) spędził 13 lat w więzieniu, propaguje niezwykle skromny styl życia polityków. Nie skorzystał z pałacu prezydenckiego i mieszka w swej starej willi pod Motevideo, przy której własnoręcznie uprawia ogród warzywny. Jeździ starym volkswagenem wycenionym na 2000 dolarów.

Waldemar Chamala

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.