Urugwaj: Hojny gest lewicowego prezydenta

[2011-12-10 20:16:51]

Prezydent Urugwaju José Mujica przekazał równowartość swego rocznego uposażenia jako prezydenta na budownictwo socjalne. Chodzi o kwotę 2,5 miliona pesos (ok. 125.000 dolarów)

Jak podaje miesięcznik "Políticas" na zainaugurowany półtora roku temu "Projekt Razem", w ramach którego powstaje 2 tysiące mieszkań dla 10 tysięcy osób z najbiedniejszych rodzin na 19 osiedlach w różnych miastach kraju, urugwajscy przedsiębiorcy przekazali 200.000 dolarów.

3,3 milionowy Urugwaj od 2005 roku rządzony jest przez centrolewicową koalicję Szeroki Front (Frente Amplio). Jednak w skrajnym ubóstwie żyje tu nadal 12,6 proc. rodzin.

Władze próbują walczyć ze zjawiskiem bezdomności. Jednym z założeń "Programu Razem", wzorowanego częściowo na rozwiązaniach brazylijskich, jest aktywizacja zawodowa najuboższej ludności poprzez budowę mieszkań socjalnych w miastach. Zakłada się, że umożliwi im to znalezienie pracy.

Urzędujący od dwóch lat prezydent Mujica, zwany "Pepe", który w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w Urugwaju (1973-85) spędził 13 lat w więzieniu, propaguje niezwykle skromny styl życia polityków. Nie skorzystał z pałacu prezydenckiego i mieszka w swej starej willi pod Motevideo, przy której własnoręcznie uprawia ogród warzywny. Jeździ starym volkswagenem wycenionym na 2000 dolarów.

Waldemar Chamala

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.