Unia Pracy rozmawia z Palikotem

[2011-12-16 11:36:11]

14 grudnia odbyło się spotkaniem kierownictwa Unii Pracy i Ruchu Palikota. Przedstawiciele obu ugrupowań rozmawiali o możliwościach współpracy i standardach programowych.

Reprezentowana przez przewodniczącego Waldemara Witkowskiego Unia Pracy stoi na stanowisku, że podstawą ewentualnej współpracy lewicowych ugrupowań z Ruchem Palikota powinny być zagadnienia socjalne. Program politycznych takiej koalicji powinien uwzględniać takie kwestie jak: godziwe warunki pracy i płacy, powszechny dostęp do systemu ochrony zdrowia, efektywny system edukacyjny, rozwój instytucji pomocy matkom i dzieciom, a także konieczność zapewnienia emerytom godziwych warunków życia.

Zdaniem Rady Krajowej Unii Pracy, organizacje lewicowe - włącznie z Sojuszem Lewicy Demokratycznej i Ruchem Palikota - powinny wypracować porozumienie i opracować deklarację współpracy. Patronat nad takim porozumieniem powinien objąć były Prezydent RP Aleksander Kwaśniewski. Zdaniem Unii Pracy, deklaracja powinna zostać podpisana 1 maja 2012 roku w Sali Kongresowej Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.

Propozycje konsolidacji ugrupowań lewicowych i centrolewicowych przedstawili ostatnio również Janusz Palikot oraz nowo wybrany przewodniczący SLD Leszek Miller. Palikot zapowiedział też, że w styczniu zorganizuje zjazd swojej partii, a 1 maja 2012 roku chciałby doprowadzić do "kongresu lewicy", czyli porozumienia różnych ugrupowań lewicowych i przyjęcia wspólnego programu politycznego, zawierającego pakiet projektów ustaw określanych tytułem "Korekta kapitalizmu". Podobnie jak Unia Pracy, Palikot ogłosił, że liczy na aktywny udział Aleksandra Kwaśniewskiego w budowaniu lewicowej koalicji.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

22 kwietnia:

1870 - W Symbirsku urodził się Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1912 - Ukazał się 1. numer powstałej z inicjatywy Lenina "Prawdy". Gazeta była przemycana na teren Rosji, a jej nakład sięgał 40-60 tys. egzemplarzy.

1989 - Na skutek protestów społecznych rząd M. Rakowskiego podjął decyzję o rezygnacji z budowy Elektrowni Jądrowej "Warta" w wielkopolskim Klempiczu.

2007 - Miała miejsce I tura wyborów prezydenckich we Francji - do II tury przeszli Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal.

2009 - Afrykański Kongres Narodowy wygrał wybory parlamentarne w RPA.

2012 - We Francji odbyła się I tura wyborów prezydenckich, w której zwyciężył kandydat socjalistów François Hollande przed urzędującym prezydentem Nicolasem Sarkozym.