Unia Pracy rozmawia z Palikotem

[2011-12-16 11:36:11]

14 grudnia odbyło się spotkaniem kierownictwa Unii Pracy i Ruchu Palikota. Przedstawiciele obu ugrupowań rozmawiali o możliwościach współpracy i standardach programowych.

Reprezentowana przez przewodniczącego Waldemara Witkowskiego Unia Pracy stoi na stanowisku, że podstawą ewentualnej współpracy lewicowych ugrupowań z Ruchem Palikota powinny być zagadnienia socjalne. Program politycznych takiej koalicji powinien uwzględniać takie kwestie jak: godziwe warunki pracy i płacy, powszechny dostęp do systemu ochrony zdrowia, efektywny system edukacyjny, rozwój instytucji pomocy matkom i dzieciom, a także konieczność zapewnienia emerytom godziwych warunków życia.

Zdaniem Rady Krajowej Unii Pracy, organizacje lewicowe - włącznie z Sojuszem Lewicy Demokratycznej i Ruchem Palikota - powinny wypracować porozumienie i opracować deklarację współpracy. Patronat nad takim porozumieniem powinien objąć były Prezydent RP Aleksander Kwaśniewski. Zdaniem Unii Pracy, deklaracja powinna zostać podpisana 1 maja 2012 roku w Sali Kongresowej Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.

Propozycje konsolidacji ugrupowań lewicowych i centrolewicowych przedstawili ostatnio również Janusz Palikot oraz nowo wybrany przewodniczący SLD Leszek Miller. Palikot zapowiedział też, że w styczniu zorganizuje zjazd swojej partii, a 1 maja 2012 roku chciałby doprowadzić do "kongresu lewicy", czyli porozumienia różnych ugrupowań lewicowych i przyjęcia wspólnego programu politycznego, zawierającego pakiet projektów ustaw określanych tytułem "Korekta kapitalizmu". Podobnie jak Unia Pracy, Palikot ogłosił, że liczy na aktywny udział Aleksandra Kwaśniewskiego w budowaniu lewicowej koalicji.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.