Warszawa: Palikot ożywi 1 Maja?

[2011-12-16 14:38:56]

Janusz Palikot zapowiedział na konferencji prasowej 15 grudnia, że zamierza uczestniczyć w organizacji przyszłorocznych obchodów Święta Pracy. Lider trzeciego pod względem liczebności ugrupowania w Sejmie wyraził nadzieję, że będzie to największa demonstracja tego typu od wielu lat. Przewodniczący swojego Ruchu liczy na to, że w pochodzie uczestniczyć miałoby ok. 20 tys. osób, a więc znacznie więcej, aniżeli miało to miejsce w przypadku tegorocznego Marszu Niepodległości, zorganizowanego 11 listopada przez środowiska skrajnej prawicy i neofaszystów.

Oprócz marszu 1 maja miałby odbyć się w Warszawie również kongres polskiej lewicy, na który zaproszeni byliby m.in. przedstawiciele Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Unii Pracy i Polskiej Partii Pracy - "Sierpień 80". Palikot zwrócił się również do organizacji społecznych: Kampanii Przeciw Homofobii, inicjatywy Wolne Konopie oraz związków zawodowych i robotników. Lubelski polityk poinformował, że rozmawiał 14 grudnia o tej sprawie z Leszkiem Millerem.

Palikot zasugerował, że na razie jego partia być może nie zmieni nazwy (co wcześniej zapowiadał), ponieważ nowa miałaby określać już całą koalicję centrolewicową, którą jego Ruch utworzyłby z zaproszonymi do rozmów środowiskami. Tymczasem kongres jego Ruchu planowany jest już na styczeń.

Tegoroczne uroczystości związane z obchodami 1 maja zostały przyćmione przez beatyfikację Jana Pawła II. Środowiska radykalnej lewicy tradycyjnie przemaszerowały przez Warszawę od ronda de Gaulla do pl. Grzybowskiego, natomiast OPZZ i SLD zorganizowały jedynie niewielki wiec.

Łukasz Drozda

Foto: Wikimedia Commons.

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).