Warszawa: Palikot ożywi 1 Maja?

[2011-12-16 14:38:56]

Janusz Palikot zapowiedział na konferencji prasowej 15 grudnia, że zamierza uczestniczyć w organizacji przyszłorocznych obchodów Święta Pracy. Lider trzeciego pod względem liczebności ugrupowania w Sejmie wyraził nadzieję, że będzie to największa demonstracja tego typu od wielu lat. Przewodniczący swojego Ruchu liczy na to, że w pochodzie uczestniczyć miałoby ok. 20 tys. osób, a więc znacznie więcej, aniżeli miało to miejsce w przypadku tegorocznego Marszu Niepodległości, zorganizowanego 11 listopada przez środowiska skrajnej prawicy i neofaszystów.

Oprócz marszu 1 maja miałby odbyć się w Warszawie również kongres polskiej lewicy, na który zaproszeni byliby m.in. przedstawiciele Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Unii Pracy i Polskiej Partii Pracy - "Sierpień 80". Palikot zwrócił się również do organizacji społecznych: Kampanii Przeciw Homofobii, inicjatywy Wolne Konopie oraz związków zawodowych i robotników. Lubelski polityk poinformował, że rozmawiał 14 grudnia o tej sprawie z Leszkiem Millerem.

Palikot zasugerował, że na razie jego partia być może nie zmieni nazwy (co wcześniej zapowiadał), ponieważ nowa miałaby określać już całą koalicję centrolewicową, którą jego Ruch utworzyłby z zaproszonymi do rozmów środowiskami. Tymczasem kongres jego Ruchu planowany jest już na styczeń.

Tegoroczne uroczystości związane z obchodami 1 maja zostały przyćmione przez beatyfikację Jana Pawła II. Środowiska radykalnej lewicy tradycyjnie przemaszerowały przez Warszawę od ronda de Gaulla do pl. Grzybowskiego, natomiast OPZZ i SLD zorganizowały jedynie niewielki wiec.

Łukasz Drozda

Foto: Wikimedia Commons.

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

22 kwietnia:

1870 - W Symbirsku urodził się Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1912 - Ukazał się 1. numer powstałej z inicjatywy Lenina "Prawdy". Gazeta była przemycana na teren Rosji, a jej nakład sięgał 40-60 tys. egzemplarzy.

1989 - Na skutek protestów społecznych rząd M. Rakowskiego podjął decyzję o rezygnacji z budowy Elektrowni Jądrowej "Warta" w wielkopolskim Klempiczu.

2007 - Miała miejsce I tura wyborów prezydenckich we Francji - do II tury przeszli Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal.

2009 - Afrykański Kongres Narodowy wygrał wybory parlamentarne w RPA.

2012 - We Francji odbyła się I tura wyborów prezydenckich, w której zwyciężył kandydat socjalistów François Hollande przed urzędującym prezydentem Nicolasem Sarkozym.