Warszawa: Palikot ożywi 1 Maja?

[2011-12-16 14:38:56]

Janusz Palikot zapowiedział na konferencji prasowej 15 grudnia, że zamierza uczestniczyć w organizacji przyszłorocznych obchodów Święta Pracy. Lider trzeciego pod względem liczebności ugrupowania w Sejmie wyraził nadzieję, że będzie to największa demonstracja tego typu od wielu lat. Przewodniczący swojego Ruchu liczy na to, że w pochodzie uczestniczyć miałoby ok. 20 tys. osób, a więc znacznie więcej, aniżeli miało to miejsce w przypadku tegorocznego Marszu Niepodległości, zorganizowanego 11 listopada przez środowiska skrajnej prawicy i neofaszystów.

Oprócz marszu 1 maja miałby odbyć się w Warszawie również kongres polskiej lewicy, na który zaproszeni byliby m.in. przedstawiciele Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Unii Pracy i Polskiej Partii Pracy - "Sierpień 80". Palikot zwrócił się również do organizacji społecznych: Kampanii Przeciw Homofobii, inicjatywy Wolne Konopie oraz związków zawodowych i robotników. Lubelski polityk poinformował, że rozmawiał 14 grudnia o tej sprawie z Leszkiem Millerem.

Palikot zasugerował, że na razie jego partia być może nie zmieni nazwy (co wcześniej zapowiadał), ponieważ nowa miałaby określać już całą koalicję centrolewicową, którą jego Ruch utworzyłby z zaproszonymi do rozmów środowiskami. Tymczasem kongres jego Ruchu planowany jest już na styczeń.

Tegoroczne uroczystości związane z obchodami 1 maja zostały przyćmione przez beatyfikację Jana Pawła II. Środowiska radykalnej lewicy tradycyjnie przemaszerowały przez Warszawę od ronda de Gaulla do pl. Grzybowskiego, natomiast OPZZ i SLD zorganizowały jedynie niewielki wiec.

Łukasz Drozda

Foto: Wikimedia Commons.

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.