Rzeszów: Cztery lata więzienia dla księdza za molestowanie?

[2011-12-17 10:29:46]

Ciekawi mnie, w ilu podobnych sprawach interwencje takie, jak ta opisywana w przypadku księdza spod Ropczyc, odnosiły skutek w postaci doprowadzenia do ukrywania przypadków molestowania seksualnego. Ciekawe też, ile czasu przyjdzie czekać nam na ujawnienie skali przestępstw seksualnych urzędników Kościoła katolickiego w Polsce.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Zarzuty molestowania seksualnego trzech dziewczynek poniżej 15 roku życia i doprowadzenia czwartej do obcowania płciowego postawiła Prokuratura Okręgowa w Rzeszowie jednemu z księży katolickich z parafii w Małej koło Ropczyc. Oskarżony miał wykorzystać fakt, że był nauczycielem religii pokrzywdzonych dziewczynek. Proces w tej sprawie zakończył się w Sądzie Okręgowym w Rzeszowie.

Prokurator domaga się wymierzenia oskarżonemu księdzu kary czterech lat pozbawienia wolności. Obrońca księdza wniósł o uniewinnienie. Oskarżony nie przyznał się do winy.

Sprawa wzbudziła liczne kontrowersje na Podkarpaciu. W obronę księdza zaangażowali się jego parafianie, nie wierzący w to, że duchowny mógł dopuścić się zarzucanych mu czynów. W sprawie interweniował też poseł Solidarnej Polski Kazimierz Jaworski. Rzeszowska "Gazeta Wyborcza" cytuje fragment listu, jaki poseł wystosował do prokuratury. Parlamentarzysta zażądał w nim utajnienia śledztwa, ponieważ - jego zdaniem - ujawnienie sprawy mediom sprawiałoby wrażenie, że prokuratura walczy z Kościołem katolickim. Poseł domagał się także wyciągnięcia służbowych konsekwencji wobec prokuratorów prowadzących postępowanie.

Wyrok w sprawie księdza z Małej ogłoszony zostanie w przyszłym tygodniu.

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

22 kwietnia:

1870 - W Symbirsku urodził się Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1912 - Ukazał się 1. numer powstałej z inicjatywy Lenina "Prawdy". Gazeta była przemycana na teren Rosji, a jej nakład sięgał 40-60 tys. egzemplarzy.

1989 - Na skutek protestów społecznych rząd M. Rakowskiego podjął decyzję o rezygnacji z budowy Elektrowni Jądrowej "Warta" w wielkopolskim Klempiczu.

2007 - Miała miejsce I tura wyborów prezydenckich we Francji - do II tury przeszli Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal.

2009 - Afrykański Kongres Narodowy wygrał wybory parlamentarne w RPA.

2012 - We Francji odbyła się I tura wyborów prezydenckich, w której zwyciężył kandydat socjalistów François Hollande przed urzędującym prezydentem Nicolasem Sarkozym.