Rzeszów: Cztery lata więzienia dla księdza za molestowanie?

[2011-12-17 10:29:46]

Ciekawi mnie, w ilu podobnych sprawach interwencje takie, jak ta opisywana w przypadku księdza spod Ropczyc, odnosiły skutek w postaci doprowadzenia do ukrywania przypadków molestowania seksualnego. Ciekawe też, ile czasu przyjdzie czekać nam na ujawnienie skali przestępstw seksualnych urzędników Kościoła katolickiego w Polsce.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Zarzuty molestowania seksualnego trzech dziewczynek poniżej 15 roku życia i doprowadzenia czwartej do obcowania płciowego postawiła Prokuratura Okręgowa w Rzeszowie jednemu z księży katolickich z parafii w Małej koło Ropczyc. Oskarżony miał wykorzystać fakt, że był nauczycielem religii pokrzywdzonych dziewczynek. Proces w tej sprawie zakończył się w Sądzie Okręgowym w Rzeszowie.

Prokurator domaga się wymierzenia oskarżonemu księdzu kary czterech lat pozbawienia wolności. Obrońca księdza wniósł o uniewinnienie. Oskarżony nie przyznał się do winy.

Sprawa wzbudziła liczne kontrowersje na Podkarpaciu. W obronę księdza zaangażowali się jego parafianie, nie wierzący w to, że duchowny mógł dopuścić się zarzucanych mu czynów. W sprawie interweniował też poseł Solidarnej Polski Kazimierz Jaworski. Rzeszowska "Gazeta Wyborcza" cytuje fragment listu, jaki poseł wystosował do prokuratury. Parlamentarzysta zażądał w nim utajnienia śledztwa, ponieważ - jego zdaniem - ujawnienie sprawy mediom sprawiałoby wrażenie, że prokuratura walczy z Kościołem katolickim. Poseł domagał się także wyciągnięcia służbowych konsekwencji wobec prokuratorów prowadzących postępowanie.

Wyrok w sprawie księdza z Małej ogłoszony zostanie w przyszłym tygodniu.

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.