Rosja: Siergiej Udalcow na wolności; zapowiada nowe protesty

[2012-01-05 13:28:53]

4 stycznia w Moskwie został zwolniony jeden z najbardziej rozpoznawalnych przywódców protestów przeciwko rosyjskim władzom – Siergiej Udalcow (na zdjęciu). 34-letni lider radykalnego Frontu Lewicy (dawna Awangarda Czerwonej Młodzieży). Za organizację antykremlowskich protestów Udalcow w 2011 r. był aresztowany kilkanaście razy. Ostatni raz zatrzymano go 4 grudnia 2011 r., gdy zmierzał na nielegalną manifestację przeciwko fałszerstwom w wyborach do Dumy. Następnego dnia sąd skazał go na 15 dni aresztu. Opozycjonista ogłosił w areszcie głodówkę i z powodu pogorszenia stanu zdrowia trafił do szpitala. Udalcowa zatrzymano po raz ostatni 25 grudnia aresztowano go ponownie na dziesięć dni za to, że "nie podporządkował się poleceniom funkcjonariuszy" w październiku podczas jednoosobowej pikiety przed budynkiem Centralnej Komisji Wyborczej. Następnie Udalcow znów rozpoczął protest głodowy i był hospitalizowany.

Po wyborach do Dumy, które odbyły się 4 grudnia, w Rosji wybuchły największe protesty od czasu upadku ZSRR w 1991 roku. Wiele wskazuje na to, że pomimo szykan ze strony władzy ich organizatorzy wytrwają w zamiarze ich kontynuowania. Sam Udalcow, który zyskał szacunek przywódców większych organizacji opozycyjnych, twierdzi, że wyszedł na wolność pod presją opinii publicznej. 29 grudnia 2011 kilkaset osób zebranych w centrum Moskwy domagało się jego uwolnienia. Obecnie wezwał do kontynuowania pokojowych protestów i zapowiedział zorganizowanie następnego na 4 lutego.

Jarosław Klebaniuk

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.