Rosja: Siergiej Udalcow na wolności; zapowiada nowe protesty

[2012-01-05 13:28:53]

4 stycznia w Moskwie został zwolniony jeden z najbardziej rozpoznawalnych przywódców protestów przeciwko rosyjskim władzom – Siergiej Udalcow (na zdjęciu). 34-letni lider radykalnego Frontu Lewicy (dawna Awangarda Czerwonej Młodzieży). Za organizację antykremlowskich protestów Udalcow w 2011 r. był aresztowany kilkanaście razy. Ostatni raz zatrzymano go 4 grudnia 2011 r., gdy zmierzał na nielegalną manifestację przeciwko fałszerstwom w wyborach do Dumy. Następnego dnia sąd skazał go na 15 dni aresztu. Opozycjonista ogłosił w areszcie głodówkę i z powodu pogorszenia stanu zdrowia trafił do szpitala. Udalcowa zatrzymano po raz ostatni 25 grudnia aresztowano go ponownie na dziesięć dni za to, że "nie podporządkował się poleceniom funkcjonariuszy" w październiku podczas jednoosobowej pikiety przed budynkiem Centralnej Komisji Wyborczej. Następnie Udalcow znów rozpoczął protest głodowy i był hospitalizowany.

Po wyborach do Dumy, które odbyły się 4 grudnia, w Rosji wybuchły największe protesty od czasu upadku ZSRR w 1991 roku. Wiele wskazuje na to, że pomimo szykan ze strony władzy ich organizatorzy wytrwają w zamiarze ich kontynuowania. Sam Udalcow, który zyskał szacunek przywódców większych organizacji opozycyjnych, twierdzi, że wyszedł na wolność pod presją opinii publicznej. 29 grudnia 2011 kilkaset osób zebranych w centrum Moskwy domagało się jego uwolnienia. Obecnie wezwał do kontynuowania pokojowych protestów i zapowiedział zorganizowanie następnego na 4 lutego.

Jarosław Klebaniuk

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.