Rosja: Siergiej Udalcow na wolności; zapowiada nowe protesty

[2012-01-05 13:28:53]

4 stycznia w Moskwie został zwolniony jeden z najbardziej rozpoznawalnych przywódców protestów przeciwko rosyjskim władzom – Siergiej Udalcow (na zdjęciu). 34-letni lider radykalnego Frontu Lewicy (dawna Awangarda Czerwonej Młodzieży). Za organizację antykremlowskich protestów Udalcow w 2011 r. był aresztowany kilkanaście razy. Ostatni raz zatrzymano go 4 grudnia 2011 r., gdy zmierzał na nielegalną manifestację przeciwko fałszerstwom w wyborach do Dumy. Następnego dnia sąd skazał go na 15 dni aresztu. Opozycjonista ogłosił w areszcie głodówkę i z powodu pogorszenia stanu zdrowia trafił do szpitala. Udalcowa zatrzymano po raz ostatni 25 grudnia aresztowano go ponownie na dziesięć dni za to, że "nie podporządkował się poleceniom funkcjonariuszy" w październiku podczas jednoosobowej pikiety przed budynkiem Centralnej Komisji Wyborczej. Następnie Udalcow znów rozpoczął protest głodowy i był hospitalizowany.

Po wyborach do Dumy, które odbyły się 4 grudnia, w Rosji wybuchły największe protesty od czasu upadku ZSRR w 1991 roku. Wiele wskazuje na to, że pomimo szykan ze strony władzy ich organizatorzy wytrwają w zamiarze ich kontynuowania. Sam Udalcow, który zyskał szacunek przywódców większych organizacji opozycyjnych, twierdzi, że wyszedł na wolność pod presją opinii publicznej. 29 grudnia 2011 kilkaset osób zebranych w centrum Moskwy domagało się jego uwolnienia. Obecnie wezwał do kontynuowania pokojowych protestów i zapowiedział zorganizowanie następnego na 4 lutego.

Jarosław Klebaniuk

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.