Nigeria: Strajk przeciw podwyżkom. Policja strzela do tłumu

[2012-01-10 22:04:26]

Wywindowanie ceny benzyny w jednym z najbiedniejszych i jednocześnie najzasobniejszych w ropę krajów świata do poziomu 3,30 zł za litr, zakrawa na jawną kpinę z całego społeczeństwa i elementarnych zasad logiki. Na podobny pomysł mogli wpaść jedynie spece z MFW. Już w latach 90., czyli czasach swojej wątpliwej „świetności” panoszyli się oni po krajach Trzeciego Świata i byłego bloku radzieckiego, w zamian za pożyczki, narzucając tamtejszym społeczeństwom drakońskie reformy. Polegały one przede wszystkim na masowej prywatyzacji przemysłu i właśnie likwidacji wszelkich dotacji oraz subwencji. Nawet dotychczasowa cena - 45 centów litr - była dla większości Nigeryjczyków zbyt wysoka, o czym świadczą liczne, często tragicznie kończące się przypadki kradzieży ropy z rurociągów. Zagadką pozostaje kogo w tym kraju będzie teraz stać na zakup legalnie zakupionego paliwa. Jedno jest pewne: Nigeryjczycy przy okazji najbliższych wyborów powinni powiedzieć prezydentowi Goodluckowi Jonathanowi: „Good-bye!”.

Waldemar Chamala

Podczas bezterminowego strajku generalnego przeciwko zniesieniu rządowych subwencji na paliwa nigeryjska policja zastrzeliła w Lagos mężczyznę i raniła trzy kolejne osoby.

Agencja AP doniosła, że 9 stycznia w protestach w Lagos - największym mieście Nigerii - uczestniczyło około 10 tysięcy ludzi. Protestujący podpalali opony. Niektórzy nieśli transparenty, przedstawiające tankującego paliwo prezydenta Goodlucka Jonathana (na zdjęciu) z diabelskimi różkami i wielkimi kłami.

W centrum miasta policja otworzyła ogień do tłumu, by rozpędzić demonstrantów - poinformowali mieszkańcy. W Kano na północy 18 osób odniosło obrażenia, gdy siły porządkowe użyły gazu łzawiącego i strzelały do tłumu.

Zniesienie subwencji zgodnie zalecaniami Międzynarodowego Funduszu Walutowego spowodowało gwałtowną podwyżkę ceny paliwa i pociągnęło za sobą wzrost kosztów transportu i żywności. W 160-milionowej Nigerii, gdzie większość ludzi musi żyć za ok. 2 dolarów dziennie, cena benzyny wzrosła z równowartości 0,45 USD do 0,94 USD za litr.

Fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.