Nigeria: Strajk przeciw podwyżkom. Policja strzela do tłumu

[2012-01-10 22:04:26]

Wywindowanie ceny benzyny w jednym z najbiedniejszych i jednocześnie najzasobniejszych w ropę krajów świata do poziomu 3,30 zł za litr, zakrawa na jawną kpinę z całego społeczeństwa i elementarnych zasad logiki. Na podobny pomysł mogli wpaść jedynie spece z MFW. Już w latach 90., czyli czasach swojej wątpliwej „świetności” panoszyli się oni po krajach Trzeciego Świata i byłego bloku radzieckiego, w zamian za pożyczki, narzucając tamtejszym społeczeństwom drakońskie reformy. Polegały one przede wszystkim na masowej prywatyzacji przemysłu i właśnie likwidacji wszelkich dotacji oraz subwencji. Nawet dotychczasowa cena - 45 centów litr - była dla większości Nigeryjczyków zbyt wysoka, o czym świadczą liczne, często tragicznie kończące się przypadki kradzieży ropy z rurociągów. Zagadką pozostaje kogo w tym kraju będzie teraz stać na zakup legalnie zakupionego paliwa. Jedno jest pewne: Nigeryjczycy przy okazji najbliższych wyborów powinni powiedzieć prezydentowi Goodluckowi Jonathanowi: „Good-bye!”.

Waldemar Chamala

Podczas bezterminowego strajku generalnego przeciwko zniesieniu rządowych subwencji na paliwa nigeryjska policja zastrzeliła w Lagos mężczyznę i raniła trzy kolejne osoby.

Agencja AP doniosła, że 9 stycznia w protestach w Lagos - największym mieście Nigerii - uczestniczyło około 10 tysięcy ludzi. Protestujący podpalali opony. Niektórzy nieśli transparenty, przedstawiające tankującego paliwo prezydenta Goodlucka Jonathana (na zdjęciu) z diabelskimi różkami i wielkimi kłami.

W centrum miasta policja otworzyła ogień do tłumu, by rozpędzić demonstrantów - poinformowali mieszkańcy. W Kano na północy 18 osób odniosło obrażenia, gdy siły porządkowe użyły gazu łzawiącego i strzelały do tłumu.

Zniesienie subwencji zgodnie zalecaniami Międzynarodowego Funduszu Walutowego spowodowało gwałtowną podwyżkę ceny paliwa i pociągnęło za sobą wzrost kosztów transportu i żywności. W 160-milionowej Nigerii, gdzie większość ludzi musi żyć za ok. 2 dolarów dziennie, cena benzyny wzrosła z równowartości 0,45 USD do 0,94 USD za litr.

Fot. Wikimedia Commons

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

26 czerwca:

1870 - Zmarł Armand Barbès, rewolucjonista francuski; 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1891 - Powstała najstarsza argentyńska partia polityczna Radykalna Unia Obywatelska (UCR). W swojej ideologii łączy elementy radykalizmu, socjalliberalizmu,socjaldemokracji i centryzmu. Należy do Międzynarodówki Socjalistycznej.

1944 - RPPS, wchodzaca w skład CKL, przyjęła nazwę PPS-Lewica.

1945 - W San Francisco została podpisana Karta Narodów Zjednoczonych.

1968 - W Czechosłowacji zniesiono cenzurę.

1974 - Sejm przyjął nowy Kodeks pracy.

1981 - Na konferencji Organizacja Jedności Afrykańskiej w Nairobi uchwalono Afrykańską Kartę Praw Człowieka i Ludów.

1991 - W Mławie wybuchły antyromskie zamieszki.