Francja: Głośna prowokacja Érica Cantony

[2012-01-11 19:01:56]

Éric Cantona zadeklarował, że chce wystartować w wyborach prezydenckich. Były piłkarz obwieścił, że zgłosi swoją kandydaturę jako osoby bezpartyjnej. Propozycja okazała się być jednak prowokacją legendy francuskiej i angielskiej piłki nożnej. Cantona chciał za pomocą swojego obwieszczenia zwrócić uwagę na ciężką sytuację francuskich bezdomnych, o co poprosiła go fundacja "Abbe Pierre".

Cantona był przed laty znanym piłkarzem. Występował m.in. w Olympique Marsylia i Leeds, oraz przede wszystkim w Manchesterze United. To właśnie występy w tym klubie przyniosły mu światową sławę. Był wielokrotnym reprezentantem Francji, a w 2005 r. wybrano go najlepszym piłkarzem w historii angielskiej Premier League.

Głośno zrobiło się o nim znowu w 2010 r., kiedy to wezwał do "bezkrwawej rewolucji" polegającej na obaleniu niesprawiedliwego systemu bankowego. Deklaracja słynnego sportowca zaskoczyła wówczas wiele osób. Cantona zaproponował wówczas przeprowadzenie akcji masowego wycofywania pieniędzy z kont bankowych, która miała być przeprowadzona w ciągu jednego dnia w celu destabilizacji systemu finansowego. Dawniej kojarzono go natomiast nie tylko jako piłkarza, ale także medialną gwiazdę znaną m.in. z reklam telewizyjnych.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.