Izrael: Małżonkowie z Palestyny nie dostaną obywatelstwa

[2012-01-12 14:53:53]

Sąd Najwyższy stosunkiem głosów 6:5 utrzymał w mocy kontrowersyjną decyzję, która uniemożliwia większości Palestyńczyków/nek, którzy poślubili Izraelki/czyków mieszkanie na terytorium Izraela. Sąd uzasadnił swoją decyzję tym, iż zdaniem większości członków jego składu małżonkowie z Palestyny stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa. Utrzymane w mocy prawo zostało ustanowione w 2003 roku, w okresie nasilenia drugiego powstania palestyńskiego, gdy bojownicy z Zachodniego Brzegu często przybywali do Izraela, by dokonywać ataków. Wcześniej, w latach 1994 – 2002 około 135 tysięcy Palestyńczyków uzyskało obywatelstwo poprzez poślubienie obywatela/ki Izraela, przeważnie Araba/ki.

Obrońcy praw człowieka argumentują, że Podstawowe Prawa Izraela (de facto konstytucja tego kraju) przyznają wszystkim obywatelom prawo do życia rodzinnego, a ponadto bardzo niewielu małżonków z Palestyny kiedykolwiek było zamieszanych w przemoc.

Arabowie stanowią około jednej piątej wszystkich obywateli Izraela. Często zawierają też małżeństwa z Arabami z zagranicy, w tym także ze Strefy Gazy. Prawo generalnie odmawia obywatelstwa czy prawa pobytu małżonkom z Palestyny, ale dopuszcza wyjątki dla mężczyzn, którzy ukończyli 35 lat i kobiet, które ukończyły 25 lat. Jednak w 2011 roku spośród 3 tysięcy podań jedynie 33 zostały rozpatrzone pozytywnie.

Jarosław Klebaniuk

Fot. guardian.co.uk

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

18 kwietnia:

1904 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego lewicowego dziennika L'Humanité.

1905 - Pierwsze walki na barykadach prowadzone z policją i wojskiem przez łódzkich robotników.

1916 - Urodził się Witold Kula, historyk, w latach 1950–1986 profesor Uniwersytetu Warszawskiego. Przedstawiciel polskiej szkoły historii społeczno-gospodarczej.

1937 - Podczas strajku chłopskiego w Racławicach doszło do starć z policją, w wyniku których zginęło trzech chłopów.

1955 - W Princeton zmarł Albert Einstein, genialny fizyk, socjalista.

1973 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego centrolewicowego dziennika Libération.