Izrael: Małżonkowie z Palestyny nie dostaną obywatelstwa

[2012-01-12 14:53:53]

Sąd Najwyższy stosunkiem głosów 6:5 utrzymał w mocy kontrowersyjną decyzję, która uniemożliwia większości Palestyńczyków/nek, którzy poślubili Izraelki/czyków mieszkanie na terytorium Izraela. Sąd uzasadnił swoją decyzję tym, iż zdaniem większości członków jego składu małżonkowie z Palestyny stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa. Utrzymane w mocy prawo zostało ustanowione w 2003 roku, w okresie nasilenia drugiego powstania palestyńskiego, gdy bojownicy z Zachodniego Brzegu często przybywali do Izraela, by dokonywać ataków. Wcześniej, w latach 1994 – 2002 około 135 tysięcy Palestyńczyków uzyskało obywatelstwo poprzez poślubienie obywatela/ki Izraela, przeważnie Araba/ki.

Obrońcy praw człowieka argumentują, że Podstawowe Prawa Izraela (de facto konstytucja tego kraju) przyznają wszystkim obywatelom prawo do życia rodzinnego, a ponadto bardzo niewielu małżonków z Palestyny kiedykolwiek było zamieszanych w przemoc.

Arabowie stanowią około jednej piątej wszystkich obywateli Izraela. Często zawierają też małżeństwa z Arabami z zagranicy, w tym także ze Strefy Gazy. Prawo generalnie odmawia obywatelstwa czy prawa pobytu małżonkom z Palestyny, ale dopuszcza wyjątki dla mężczyzn, którzy ukończyli 35 lat i kobiet, które ukończyły 25 lat. Jednak w 2011 roku spośród 3 tysięcy podań jedynie 33 zostały rozpatrzone pozytywnie.

Jarosław Klebaniuk

Fot. guardian.co.uk

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

1979 - W Wiedniu podpisano układ SALT II pomiędzy ZSRR i Stanami Zjednoczonymi.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.