Izrael: Małżonkowie z Palestyny nie dostaną obywatelstwa

[2012-01-12 14:53:53]

Sąd Najwyższy stosunkiem głosów 6:5 utrzymał w mocy kontrowersyjną decyzję, która uniemożliwia większości Palestyńczyków/nek, którzy poślubili Izraelki/czyków mieszkanie na terytorium Izraela. Sąd uzasadnił swoją decyzję tym, iż zdaniem większości członków jego składu małżonkowie z Palestyny stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa. Utrzymane w mocy prawo zostało ustanowione w 2003 roku, w okresie nasilenia drugiego powstania palestyńskiego, gdy bojownicy z Zachodniego Brzegu często przybywali do Izraela, by dokonywać ataków. Wcześniej, w latach 1994 – 2002 około 135 tysięcy Palestyńczyków uzyskało obywatelstwo poprzez poślubienie obywatela/ki Izraela, przeważnie Araba/ki.

Obrońcy praw człowieka argumentują, że Podstawowe Prawa Izraela (de facto konstytucja tego kraju) przyznają wszystkim obywatelom prawo do życia rodzinnego, a ponadto bardzo niewielu małżonków z Palestyny kiedykolwiek było zamieszanych w przemoc.

Arabowie stanowią około jednej piątej wszystkich obywateli Izraela. Często zawierają też małżeństwa z Arabami z zagranicy, w tym także ze Strefy Gazy. Prawo generalnie odmawia obywatelstwa czy prawa pobytu małżonkom z Palestyny, ale dopuszcza wyjątki dla mężczyzn, którzy ukończyli 35 lat i kobiet, które ukończyły 25 lat. Jednak w 2011 roku spośród 3 tysięcy podań jedynie 33 zostały rozpatrzone pozytywnie.

Jarosław Klebaniuk

Fot. guardian.co.uk

14 października:

1773 - Powstała Komisja Edukacji Narodowej.

1864 - W Strawczynie na Kielecczyźnie urodził się pisarz Stefan Żeromski.

1924 - W Sosnowcu aresztowano działacza komunistycznego Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego.

1930 - W Usulutan urodził się Schafik Handal, salwadorski polityk lewicowy, przywódca FMLN. W 2004 r. nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich.

1943 - W hitlerowskim obozie zagłady w Sobiborze wybuchł bunt więźniów.

1944 - Odbył się zjazd założycielski Szwajcarskiej Partii Pracy.

1947 - Wielki strajk komunikacji miejskiej w Paryżu. Trwał 6 dni. Jednocześnie w innych rejonach Francji wybuchły strajki przeciwko drożyźnie i redukcji przydziałów żywności.

1953 - Izraelscy komandosi przeprowadzili atak na przygraniczną jordańską wioskę Quibya, wysadzając 42 domy, szkołę i meczet, w wyniku czego zginęło 75 Arabów.

1969 - Olof Palme został premierem Szwecji.

1999 - W Londynie zmarł Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.