Afganistan: Skandaliczne zachowanie Amerykanów

[2012-01-12 15:42:41]

Do Internetu wyciekło nagranie prezentujące skandaliczne zachowanie żołnierzy amerykańskiej piechoty morskiej w Afganistanie. Marines na kompromitującym wideo dokonują zbezczeszczenia zwłok zabitych przez siebie partyzantów. Grupa mężczyzn w mundurach elitarnej jednostki oddaje mocz na ciała 3 martwych talibów.

Zachowanie stanowczo potępił rząd USA, który określił je mianem wstrząsającego, broniąc się jedynie, że nie ma pewności co do autentyczności nagrania. Zdaniem rzecznika Pentagonu, Johna Kirby, zachowanie to jest gorszące i niegodne kogokolwiek w mundurze. Kirby stwierdził w wypowiedzi dla Al-Dżaziry, że poczuł je aż w żołądku. Krytycznie wypowiedzieli się również na temat zaistniałej sytuacji przedstawiciele reżimu Hamida Karzaja, prezydenta Afganistanu. Jego oficjalne biuro określiło incydent jako przykład oburzającego i nieludzkiego zachowania, domagając się od swojego sojusznika wyegzekwowania najcięższych możliwych kar od jego winowajców.

Talibowie w swoim oświadczeniu określili sytuację jako działanie wbrew prawom człowieka, będące jednak tylko jednym z szokujących zachowań amerykańskich żołnierzy na terytorium Afganistanu. Incydent może znacznie utrudnić rozpoczęte niedawno rokowania partyzantów z rządem Karzaja, firmowanym przez Waszyngton.

To nie pierwszy przypadek skandalicznego traktowania zwłok Afgańczyków przez amerykańskich żołnierzy. W marcu ubiegłego roku „der Spiegel” oraz „Rolling Stone” opublikowały zdjęcia Amerykanów pozujących nad ciałami Afgańczyków, mordowanych uprzednio przez siebie „dla sportu”. 12-osoby szwadron śmierci utworzony przez oprawców określono mianem „kill team-u”. Sam tylko niemiecki tygodnik opublikował ok. 4 tys. fotografii z tej serii, które następnie w większości zniknęły z sieci po interwencji amerykańskiej armii.

Na terenie Afganistanu przebywa obecnie ok. 20 tys. marines, głównie w prowincjach Kandahar i Helmand na południu ogarniętego wojną domową państwa. Wideo można obejrzeć tutaj.

Fot. kadr z filmu

Łukasz Drozda

Zapraszam

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.