USA: Będzie nowy 51. stan?

[2012-01-30 19:26:28]

Świat to za mało - Imperium kontratakuje

Pomysł Mr Gingricha jest bardziej "genialny" niż nam się wydaje. Amerykańska potęga przez 40 lat nie była w stanie powtórzyć swojego wyczynu i ponownie wysłać ludzi na Księżyc. Może i dobrze, bo choć Halliburton znowu nabiłby kabzę, to horrendalne koszty takiej wyprawy pewnie by ją powaliły. Jednak dla byłego speakera Izby Reprezentantów to fraszka. Przecież w miarę postępu w amerykańskiej kolonii na Srebrny Glob będzie można przymusowo przesiedlić więźniów (casus Australii), różnych loserów, bezdomnych, nielegalnych imigrantów, lewaków, pacyfistów, ateistów, ekologów i wszystkich tych, którzy nie pasują do wizerunku prawdziwego WASP. American dream Republikanów wreszcie się ziści. A panu Twardowskiemu w końcu przestanie doskwierać samotność.

Waldemar Chamala

Jednym z wiodących tematów kampanii w republikańskich prawyborach na Florydzie stała się przyszłość amerykańskiego programu kosmicznego.

Konserwatysta Newt Gingrich broni swojej propozycji ustanowienia przez USA stałej kolonii na Księżycu. Na spotkaniu z wyborcami w Cocoa Beach, nieopodal centrum kosmicznego NASA na Przylądku Canaveral, obiecał on, że jeśli zostanie prezydentem, to USA będą mieć pierwszą stałą kolonię na Księżycu. Gingrich przewiduje, że w przyszłości kolonia ta mogłaby się stać 51. amerykańskim stanem.

Republikański kandydat zamierza zachęcić prywatne firmy do udziału w podboju kosmosu.

Fot. Wikimedia Commons

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.