USA: Do aresztu za Twittera

[2012-01-30 22:31:23]

Brytyjskie media doniosły, że para turystów z Wysp została zatrzymana na lotnisku w Los Angeles z powodu wpisów zamieszczonych na Twitterze. Treść komunikatów przykuła uwagę amerykańskich służb federalnych odpowiedzialnych za monitorowania sieci.

26-letni Irlandczyk Leigh Van Bryan oraz jego przyjaciółka Emily Bunting zostali uznani za potencjalnych przestępców. Wszystko przez dwa wpisy zamieszczone kilka tygodni przed przylotem w popularnym portalu społecznościowym. W jednym Van Bryan napisał: "plotki zanim pojadę i zniszczę Amerykę?" W drugim nawiązywał do serialu Family Guy i zapowiadał... "wykopanie Marilyn Monroe". Zaalarmowało to służby zajmujące się monitorowaniem portali internetowych i wyszukujące tam "wrażliwych" słów związanych z bezpieczeństwem kraju.

Agenci federalni zatrzymali parę niefortunnych turystów zaraz po kontroli paszportowej. Następnie poddali ich pięciogodzinnemu przesłuchaniu, podczas którego pytano m. in. o plany rozkopania grobu słynnej aktorki i na kolejne 12 godzin umieścili w areszcie. Po wszystkim parze Wyspiarzy odmówiono prawa przebywania na terytorium USA, zawieziono na lotnisko i nakazano skorzystanie z lotu do Europy.

Tomasz Borejza

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.