Indie: Pracownicy wymierzyli sprawiedliwość

[2012-01-31 10:54:50]

Do poważnych starć doszło w indyjskim mieście Yanam, gdy grupa pracowników czasowych z fabryki Regency Ceramics starła się z policją.

Protestujący domagali się zrównania warunków pracy z tymi, które mają pracownicy etatowi. Wśród postulatów znalazło się również żądanie przywrócenia do pracy robotników zwolnionych za organizowanie protestów.

Wiece przed bramą fabryki trwały od trzech tygodni, do czasu gdy ich organizowania zakazała policja. W sobotę doszło do walki, ponieważ protestujący ponownie pojawili się przed bramą i zaczęli podpalać oraz niszczyć należące do firmy samochody. W wyniku starcia z policja poważnie rannych zostało dziewięć osób, a jeden ze związkowców zginął.

Gdy pracownicy dowiedzieli się o śmierci lidera związku, kilkuset z nich weszło na teren zakładu, podpaliło biura i pobiło na śmierć przebywającego w fabryce dyrektora.

Protest w Yanam był częścią szerszej kampanii indyjskich związków zawodowych. Na 28 lutego w całym kraju planowany jest strajk generalny. Może w nim wziąć udział nawet 100 milionów pracowników.
Praca ma być zatrzymana na 24 godziny.

Piotr Ciszewski

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

27 stycznia:

1905 - Początek strajku powszechnego na terenie Królestwa Polskiego.

1919 - Powołano Państwowy Urząd Pośrednictwa Pracy zajmujący się rejestrowaniem bezrobotnych i pośrednictwem w ich zatrudnianiu.

1945 - Armia Czerwona oswobodziła wieźniów obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau.

1971 - Zmarł Jacobo Arbenz, lewicowy polityk gwatemalski, od 1951 prezydent. Obalony w 1954 w wyniku zamachu stanu wspieranego przez CIA.

2000 - Socjaldemokrata Ivica Račan został premierem Chorwacji.

2005 - Zmarł Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

2010 - Zmarł Howard Zinn, historyk, emerytowany prof. Uniwersytetu w Bostonie, działacz lewicowy, antywojenny i na rzecz praw obywatelskich, autor wielu książek w tym m.in. "A People's History of the United States"

2011 - W Jemenie wybuchło powstanie przeciwko złej sytuacji materialnej, bezrobociu, korupcji, ograniczaniu swobód obywatelskich i długoletnim rządom prezydenta Alego Abdullaha Saliha.

2018 - Nicolás Maduro ogłosił legalizację lewicowego Ruchu My Jesteśmy Wenezuelą (MSV) jako partii politycznej i przydział karty wyborczej Nuevo Camino Revolucionario do tego ruchu.