Mołdawia: Parlamentowi udało się wybrać prezydenta

[2012-03-17 00:32:59]

Parlament Mołdawii wybrał 16 marca Nicolae Timofti na urząd prezydenta.

Za kandydaturą Timofti, który był jedynym kandydatem, opowiedziało się 62 posłów, przy wymaganym minimum 61 głosów. Oprócz posłów rządzącej koalicji Sojusz na rzecz Integracji Europejskiej (AIE) głosowało na niego troje członków Partii Socjalistów Republiki Mołdawii Igora Dodona oraz deputowany niezależny Mihai Godea. W głosowaniu nie uczestniczyła bojkotująca pracę parlamentu opozycyjna Partii Komunistów Republiki Mołdawii (PCRM). Jej politycy zapowiedzieli, że nie uznają nowego prezydenta.

Mołdawia nie miała prezydenta od września 2009 roku (917 dni), ponieważ rządząca, centroprawicowa koalicja nie umiała zapewnić sobie w parlamencie konstytucyjnej większości.

Nowowybrany prezydent ma 64 lata. Jest prawnikiem. Ostatnio pełnił funkcję przewodniczącego Najwyższej Rady Sądownictwa Mołdawii.

Waldemar Chamala

Fot. Wikimedia Commons

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.