Warszawa: Spotkanie lokatorskie

[2012-04-15 12:05:35]

W sobotę 14 kwietnia odbyło się na warszawskim skłocie Syrena pierwsze z cyklu spotkań informacyjnych dla warszawskich lokatorów, organizowane przez Warszawskie Stowarzyszenie Lokatorów przy wsparciu Kolektywu Syrena.

Kilkudziesięciu mieszkańców okolic skłotu, głównie lokatorów reprywatyzowanych budynków, miało okazję dowiedzieć się o prawach lokatorów oraz działalności WSL.

Piotr Ciszewski z WSL mówił o podstawowych prawach lokatorów. Radził aby nie podpisywać bez konsultacji prawnej nowych umów ani żadnych przedstawianych przez kamieniczników dokumentów. Powiedział również, że nie można walczyć samymi środkami prawnymi.

Porad dotyczących zachowania się w przypadku reprywatyzacji budynku udzielał również Janusz Baranek z WSL.

Jakub Grzegorczyk z WSL przedstawił pokrótce działalność ruchu lokatorskiego w Warszawie. Powiedział, że arogancja urzędników i polityków wynika z tego, że brakuje odpowiedniego oporu społecznego. Dodał iż wiele problemów da się rozwiązać dopiero działając wspólnie.

Członek Kolektywu Syrena opowiedział o budynku w którym znajduje się skłot. Został on zreprywatyzowany, a dotychczasowi mieszkańcy wyrzuceni. Później kamienicę przejęła nielegalnie grupa ludzi, którzy prowadzą w niej działalność społeczną. Gdyby do tego nie doszło zaniedbany przez właściciela budynek dawno by się rozpadł.

W czasie spotkania poinformowano jego uczestników o tym na czym polega skłoting, czyli przejmowanie pustostanów i że nie jest to domena alternatywnej młodzieży, która się buntuje, ale również wynik antyspołecznej polityki mieszkaniowej.

W drugiej części spotkania dyskutowano nad dalszymi działaniami WSL, między innymi wznowieniem negocjacji z miastem na temat utworzenia lokatorskiego okrągłego stołu, czyli ciała złożonego z przedstawicieli samorządu oraz strony społecznej, konsultującego miejską politykę mieszkaniową. Postulat ten był już wielokrotnie zgłaszany przez organizacje lokatorskie, pojawił też podczas negocjacji między skłotersami a przedstawicielami miasta.

WSL poparło protest planowany na 10 czerwca w Poznaniu podczas EURO 2012. Przygotowuje się również do akcji podczas EURO w Warszawie.

Michał Warecki

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.