Warszawa: Spotkanie lokatorskie

[2012-04-15 12:05:35]

W sobotę 14 kwietnia odbyło się na warszawskim skłocie Syrena pierwsze z cyklu spotkań informacyjnych dla warszawskich lokatorów, organizowane przez Warszawskie Stowarzyszenie Lokatorów przy wsparciu Kolektywu Syrena.

Kilkudziesięciu mieszkańców okolic skłotu, głównie lokatorów reprywatyzowanych budynków, miało okazję dowiedzieć się o prawach lokatorów oraz działalności WSL.

Piotr Ciszewski z WSL mówił o podstawowych prawach lokatorów. Radził aby nie podpisywać bez konsultacji prawnej nowych umów ani żadnych przedstawianych przez kamieniczników dokumentów. Powiedział również, że nie można walczyć samymi środkami prawnymi.

Porad dotyczących zachowania się w przypadku reprywatyzacji budynku udzielał również Janusz Baranek z WSL.

Jakub Grzegorczyk z WSL przedstawił pokrótce działalność ruchu lokatorskiego w Warszawie. Powiedział, że arogancja urzędników i polityków wynika z tego, że brakuje odpowiedniego oporu społecznego. Dodał iż wiele problemów da się rozwiązać dopiero działając wspólnie.

Członek Kolektywu Syrena opowiedział o budynku w którym znajduje się skłot. Został on zreprywatyzowany, a dotychczasowi mieszkańcy wyrzuceni. Później kamienicę przejęła nielegalnie grupa ludzi, którzy prowadzą w niej działalność społeczną. Gdyby do tego nie doszło zaniedbany przez właściciela budynek dawno by się rozpadł.

W czasie spotkania poinformowano jego uczestników o tym na czym polega skłoting, czyli przejmowanie pustostanów i że nie jest to domena alternatywnej młodzieży, która się buntuje, ale również wynik antyspołecznej polityki mieszkaniowej.

W drugiej części spotkania dyskutowano nad dalszymi działaniami WSL, między innymi wznowieniem negocjacji z miastem na temat utworzenia lokatorskiego okrągłego stołu, czyli ciała złożonego z przedstawicieli samorządu oraz strony społecznej, konsultującego miejską politykę mieszkaniową. Postulat ten był już wielokrotnie zgłaszany przez organizacje lokatorskie, pojawił też podczas negocjacji między skłotersami a przedstawicielami miasta.

WSL poparło protest planowany na 10 czerwca w Poznaniu podczas EURO 2012. Przygotowuje się również do akcji podczas EURO w Warszawie.

Michał Warecki

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.