Gwinea Bissau: Partie polityczne odrzucają propozycje zamachowców

[2012-04-16 01:51:32]

Czołowe partie polityczne Gwinei Bissau odrzuciły ofertę wojskowych, którzy 12 kwietnia dokonali zamachu stanu, utworzenia przejściowego „rządu jedności narodowej”. Kierownictwo czołowej siły politycznej, dysponującej parlamentarną większością 2/3 głosów – Afrykańskiej Partii Niepodległości Gwinei i Zielonego Przylądka (Partido Africano da Independência da Guiné e Cabo Verde – PAIGC) wydało oświadczenie w którym stwierdza, iż odrzuca jakiekolwiek antykonstytucyjne i antydemokratyczne propozycje rozwiązania kryzysu.

Grupa wojskowych, na której czele stoi gen. Antonio Injai, przejęła 12 kwietnia władzę w kraju. Aresztowany został tymczasowy prezydent Raimundo Pereira, pełniący obowiązki głowy państwa po niedawnym zgonie prezydenta oraz były premier Carlos Domingos Gomes Junior, który 18 marca wygrał pierwszą turę wyborów prezydenckich uzyskując powyżej 49 proc. głosów. Obydwaj politycy należą do PAIGC.

Oficjalnym, podanym w oświadczeniu zamachowców, powodem dokonania puczu był protest przeciwko tajnemu porozumieniu z Angolą legalizującemu pobyt w Gwinei Bissau angolańskiej misji techniczno-wojskowej mającej pomóc w reformowaniu gwinejskiej armii. Zdaniem zamachowców miało to doprowadzić do zniszczenia sił zbrojnych Gwinei Bissau. Można jednak przypuszczać, że prawdziwym celem zamachu było niedopuszczenie do drugiej tury wyborów prezydenckich, podobnie jak to miało miejsce w przypadku niedawnego przewrotu wojskowego w Mali.

W historii niepodległej Gwinei Bissau jeszcze żaden prezydent nie sprawował władzy przez pełną kadencję. Wybrany w 1994 r. João Bernardo Vieira w 1998 r. został usunięty w wyniku puczu wojskowego. Również jego następca Kumba Yala został w 2003 r. pozbawiony władzy przez wojsko. Vieira, wybrany w 2005 r. ponownie na prezydenta, zginął w cztery lata później w wyniku ataku wojska na jego siedzibę. Wybrany w 2009 r. Malam Bacai Sanhá zmarł w styczniu br. przed upływem kadencji.

Przewrót wojskowy spotkał się ostrą reakcją na świecie. Rada Bezpieczeństwa ONZ potępiła zamach oraz wezwała do natychmiastowego przywrócenia rządów cywilnych. Również Sekretarz Generalny ONZ Ban Ki-mun wezwał do bezzwłocznego i bezwarunkowego uwolnienia wszystkich zatrzymanych i zapewnienia bezpieczeństwa ludności. Natychmiastowego powrotu do porządku konstytucyjnego oraz umożliwienia przeprowadzenia wyborów domaga się Wspólnota Gospodarcza Państw Afryki Zachodniej ECOWAS. Podobne stanowisko zajął szef Komisji Unii Afrykańskiej Jean Ping, potępiając niekonstytucyjne przejęcie władzy oraz próbę zahamowania demokratycznego procesu w Gwinei Bissau.

Bolesław K. Jaszczuk

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.