Pod patronatem lewica.pl o "społecznej odpowiedzialności biznesu"

[2012-04-18 07:27:16]

W czwartek rozpoczyna się kolejny cykl spotkań Klubu Dyskusyjnego Lewicowej Alternatywy. Jest to inicjatywa działaczy LA, nad którą patronat medialny objął portal lewica.pl, "Przegląd Anarchistyczny" oraz polska edycja "Le Monde Diplomatique".

Spotkanie o "społecznej odpowiedzialności biznesu" odbędzie się w czwartek, o godz. 18.00 w Warszawie, przy ul. Wilczej 30

Spotkanie poprowadzi Mateusz Janik ("Recykling Idei", Szkoła Nauk Społecznych PAN)

Od ponad dekady kapitalizm tworzy nowy język mający uzasadnić istnienie stosunków wyzysku, zgłaszając pretensje do zarządzania instytucjami, które do tej pory chroniły przed destruktywnymi skutkami jego działalności. Wielkie koncerny coraz częściej mówią o konieczności współdzielenia przez biznes kosztów społecznych działania firm, domagając się jednocześnie pełnej kontroli nad tym, jak oceniać te koszty i w jaki sposób prowadzić "dialog społeczny". W czasie spotkania będziemy dyskutować o tym, czy ideologia "społecznej odpowiedzialności biznesu" to wersja kapitalizmu z ludzką twarzą, czy też nowa logika zmierzająca do bezkompromisowej prywatyzacji dóbr wspólnych i kolonizacji tych stref życia, które do tej były katalizatorami oporu wobec logiki zysku za wszelką cenę.

Piotr Ciszewski

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.