Pod patronatem lewica.pl o "społecznej odpowiedzialności biznesu"

[2012-04-18 07:27:16]

W czwartek rozpoczyna się kolejny cykl spotkań Klubu Dyskusyjnego Lewicowej Alternatywy. Jest to inicjatywa działaczy LA, nad którą patronat medialny objął portal lewica.pl, "Przegląd Anarchistyczny" oraz polska edycja "Le Monde Diplomatique".

Spotkanie o "społecznej odpowiedzialności biznesu" odbędzie się w czwartek, o godz. 18.00 w Warszawie, przy ul. Wilczej 30

Spotkanie poprowadzi Mateusz Janik ("Recykling Idei", Szkoła Nauk Społecznych PAN)

Od ponad dekady kapitalizm tworzy nowy język mający uzasadnić istnienie stosunków wyzysku, zgłaszając pretensje do zarządzania instytucjami, które do tej pory chroniły przed destruktywnymi skutkami jego działalności. Wielkie koncerny coraz częściej mówią o konieczności współdzielenia przez biznes kosztów społecznych działania firm, domagając się jednocześnie pełnej kontroli nad tym, jak oceniać te koszty i w jaki sposób prowadzić "dialog społeczny". W czasie spotkania będziemy dyskutować o tym, czy ideologia "społecznej odpowiedzialności biznesu" to wersja kapitalizmu z ludzką twarzą, czy też nowa logika zmierzająca do bezkompromisowej prywatyzacji dóbr wspólnych i kolonizacji tych stref życia, które do tej były katalizatorami oporu wobec logiki zysku za wszelką cenę.

Piotr Ciszewski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.