SLD: Zlikwidować gimnazja

[2012-04-28 14:20:36]

SLD postuluje zmianę systemu edukacji, którego najważniejszym elementem ma być likwidacja gimnazjów. Sprawa reformy edukacyjnej ma być poruszona w trakcie sobotniego kongresu SLD (28.04).

Była minister edukacji narodowej i sportu Krystyna Łybacka oświadczyła: Chcemy powołać ponadpartyjny zespół, który zebrałby opinie ekspertów, nauczycieli i rodziców, dzięki którym można by zaplanować zmiany obecnego systemu. Ten się nie sprawdza. Obowiązujący system edukacji produkuje, zdaniem Łybackiej, pokolenia testowe, które nie potrafią samodzielnie myśleć i analizować. Trzeba się zastanowić, czy chcemy wychować takich młodych? - pyta posłanka SLD, przewodnicząca sejmowej podkomisji stałej do spraw nauki i szkolnictwa wyższego.

Konieczna jest ogólnopolska debata, a punktem wyjścia do niej mogłaby być propozycja stworzenia 4-letniej szkoły podstawowej, 5-letniej ponadpodstawowej i utrzymanie 3-letniej maturalnej. Jednak właśnie zachowanie trzystopniowego podziału organizacji szkolnictwa wzbudza największe kontrowersje. Niedawno np. Polska Jest Najważniejsza postulowała powrót do 8-klasowych szkół podstawowych i 4-klasowych liceów.

Gimnazja wprowadzono 1 września 1999 roku za rządów premiera Jerzego Buzka. Krytycy gimnazjów podkreślają, że właśnie w tych szkołach najbardziej szerzą się przemoc i inne patologie. Wielu przedstawicieli środowisk naukowych twierdzi, że od czasu reformy gimnazjalnej poziom kandydatów na studia znacznie się obniżył.

Ministerstwo Edukacji Narodowej odmawia komentarzy na temat propozycji SLD i oświadcza, że nie pracuje nad zmianami w organizacji szkół. Gimnazja się sprawdziły, według MEN, i nie ma potrzeby wprowadzania żadnych zmian.

Na zdjęciu: Krystyna Łybacka
fot. Wikimedia Commons

Tomasz Kłusek

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

23 kwietnia:

1890 - W Białej Krakowskiej (dziś dzielnica Bielska-Białej) doszło do demonstracji robotniczej. W wyniku starć z żandarmerią zginęło 11 osób.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.