Grecja: Policjanci pomagali chuliganom w pobiciu imigranta - film

[2012-05-16 20:16:27]

Ateński wideo-amator zarejestrował film przedstawiający akcję policji na jednej z ulic stolicy. Na filmie widać kilka ubranych w dresy osób okładających młodego człowieka o wyglądzie azjatyckim. Po chwili rolę bijących przejęli przybyli na miejsce zdarzenia policjanci. Na zmianę kopali człowieka ze wszystkich stron i okładali pałkami. Imigrant był bity nawet po tym jak skuto go kajdankami. Krótki film kończy scena, w której jeden z oficerów chwyta brutalnie Azjatę za szyję i ciągnie go do radiowozu, podczas gdy inny oficer kopie go i okłada pałką.

Film nakręcono już kilka tygodni temu. Autor zgłosił sprawę na policję pokazując go jako dowód. Jak twierdzi, od tamtego czasu jest nachodzony w domu i zastraszany. Uważa, że duża część greckich policjantów to rasiści i zwolennicy skrajnej prawicy. Autor filmu obawia się o swoje bezpieczeństwo. Wobec braku konkretnych działań ze strony policji w sprawie zarejestrowanego na filmie nadużycia, zdecydował się teraz na upublicznienie filmu w internecie. Film wzbudził już w Grecji oburzenie, szczególnie na lewicy i jest szeroko komentowany.

Narastający kryzys prowadzi w Grecji nie tylko do zaostrzenia społecznego oporu, pracowniczego radykalizmu i wzrostów popularności lewicy antykapitalistycznej, ale także do plenienia się rasizmu i nacjonalizmu. Część prawicy próbuje wskazywać imigrantów jako odpowiedzialnych za kryzys. W ostatnich wyborach parlamentarnych bardzo dobry wynik zanotowała faszystowska partia Złoty Świt (Hrisi Avgi). Partia posługuje się antyimigrancką i nacjonalistyczną demagogią, wykorzystując desperację i poczucie zawodu w stosunku do głównych partii politycznych.

Policyjna przemoc nie jest niczym niezwykłym w Grecji. Działacze lewicowi wielokrotnie informowali o aktach przemocy ze strony policji, o wykorzystywaniu przez policję prowokatorów celem wszczęcia awantur i bijatyk w czasie demonstracji i nalotach na centra alternatywne czy biura lewicy.

W 2008 r. ateński policjant patrolujący jedną z dzielnic znanych z aktywności lewicy, zastrzelił 16-letniego działacza anarchistycznego, Alexandrosa Grigoropoulosa. W 2010 r. policja w tym samym mieście zastrzeliła znanego, 35-letniego działacza anarchistycznego, rzekomo za próbę kradzieży samochodu. Na początku ubiegłego roku policjanci porwali, rozebrali do naga, wtrącili do piwnicy i dotkliwie pobili działacza młodzieżowej przybudówki lewicowej partii Synaspismos.

Bartłomiej Zindulski

Film z zajścia można obejrzeć w internecie:

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.