Związkowiec nowym szefem Międzynarodowej Organizacji Pracy

[2012-05-29 11:47:39]

W poniedziałek, 28 maja w Genewie odbyły się wybory na funkcję Dyrektora Generalnego Międzynarodowej Organizacji Pracy. Na pięcioletnią kadencję, w tajnym głosowaniu członków Rady Administracyjnej MOP, został wybrany Brytyjczyk Guy Ryder (na zdjęciu), dotychczasowy Dyrektor Wykonawczy MOP ds. międzynarodowych standardów pracy oraz fundamentalnych zasad i praw w miejscu pracy.

Urodzony w 1956 r. Ryder rozpoczął swoją karierę w departamencie międzynarodowym brytyjskiej centrali związkowej TUC (Kongres Związków Zawodowych). W latach 2002-2006 był sekretarzem generalnym Międzynarodowej Konfederacji Wolnych Związków Zawodowych, a od 2006 do 2010 - Sekretarzem Generalnym Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych - ITUC.

Ryder otrzymał 30 z 56 głosów członków Rady Administracyjnej MOP, w skład której wchodzą przedstawiciele rządów krajowych (połowa miejsc w RA) oraz przedstawiciele związków zawodowych i pracodawców (po 1/4 miejsc). Na funkcję Dyrektora-Generalnego zgłoszono 8 kandydatów.

Piotr Ostrowski

Fot. Wikimedia Commons

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1932 - Utworzono Białowieski Park Narodowy.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).