Holandia: 50 lat dla Charlesa Taylora

[2012-05-30 13:59:42]

Były prezydent Liberii, Charles Taylor, został skazany na 50 lat pozbawienia wolności przez Sąd Specjalny dla Sierra Leone.

Taylora uznano za winnego zbrodni wojennych popełnionych w czasie konfliktu w tym państwie w latach 90. Jego bojówki terroryzowały wówczas ludność cywilną za pomocą masowych gwałtów i okaleczeń, a on sam czerpał zyski z handlu tzw. "krwawymi diamentami", wydobywanymi w warunkach praktycznego niewolnictwa.

Do 2006 r. byłemu dyktatorowi azylu udzielała Nigeria, jednak po naciskach ze strony państw Zachodu zdecydowała się na wydanie go w ręce ONZ. Proces odbywał się w Hadze, ale na podstawie umowy pomiędzy rządami Zjednoczonego Królestwa i Holandii Taylor najprawdopodobniej będzie odsiadywał swój wyrok w Wielkiej Brytanii.

Charles Taylor jest pierwszym przywódcą skazanym przez międzynarodowy trybunał za zbrodnie wojenne od czasów procesów norymberskich.

Michał Dobrzyński

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 października:

1794 - Insurekcja kościuszkowska: po odezwie Berka Joselewicza W Warszawie powstał żydowski pułk do obrony miasta.

1909 - Urodził się Henryk Wachowicz, łódzki działacz socjalistyczny. W 1946 jedyny niekomunistyczny wiceminister Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego, potem poseł na Sejm Ustawodawczy.

1918 - Pogotowie Bojowe PPS dokonało w Warszawie skutecznego zamachu na szefa niemieckiej policji politycznej Ericha von Schultzego.

1931 - W Hiszpanii kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1936 - Hiszpańska wojna domowa: Rozpoczęła się bitwa o Madryt.

1938 - Wojska hitlerowskie wkroczyły do Czechosłowacji i zajęły tzw. Kraj Sudecki.

1949 - Proklamowanie Chińskiej Republiki Ludowej (ChRL).

1949 - W Warszawie otwarto dla ruchu odbudowaną po zniszczeniach wojennych ulicę Nowy Świat.

1978 - Na emigracji w Londynie zmarł Adam Ciołkosz, jeden z przywódców PPS.

1985 - Izraelskie lotnictwo zaatakowało siedzibę Organizacji Wyzwolenia Palestyny w Tunezji. Zbombardowana została osada Hammam asz-Szatt. Zginęło ok. 100 osób.

1989 - W Danii, jako pierwszym kraju na świecie, wprowadzono możliwość zawierania jednopłciowych związków partnerskich.

2006 - Wybory parlamentarne w Austrii wygrali socjaldemokraci z SPÖ, zdobywając 35,3%. Zieloni zajęli 3. miejsce z ponad 11% głosów.

2012 - Zmarł Eric Hobsbawm, wybitny brytyjski historyk marksistowski, członek Brytyjskiej Partii Komunistycznej.