Holandia: 50 lat dla Charlesa Taylora

[2012-05-30 13:59:42]

Były prezydent Liberii, Charles Taylor, został skazany na 50 lat pozbawienia wolności przez Sąd Specjalny dla Sierra Leone.

Taylora uznano za winnego zbrodni wojennych popełnionych w czasie konfliktu w tym państwie w latach 90. Jego bojówki terroryzowały wówczas ludność cywilną za pomocą masowych gwałtów i okaleczeń, a on sam czerpał zyski z handlu tzw. "krwawymi diamentami", wydobywanymi w warunkach praktycznego niewolnictwa.

Do 2006 r. byłemu dyktatorowi azylu udzielała Nigeria, jednak po naciskach ze strony państw Zachodu zdecydowała się na wydanie go w ręce ONZ. Proces odbywał się w Hadze, ale na podstawie umowy pomiędzy rządami Zjednoczonego Królestwa i Holandii Taylor najprawdopodobniej będzie odsiadywał swój wyrok w Wielkiej Brytanii.

Charles Taylor jest pierwszym przywódcą skazanym przez międzynarodowy trybunał za zbrodnie wojenne od czasów procesów norymberskich.

Michał Dobrzyński

28 maja:

1855 - W Pau zmarł Jan Kanty Podolecki, polski publicysta, socjalista, badacz kultury ludowej, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego.

1871 - Upadek Komuny Paryskiej.

1899 - W Jenisiejsku na Syberii urodziła się Irena Krzywicka (z domu Goldberg) polska feministyczna pisarka, publicystka i tłumaczka. Współpracowniczka Tadeusza Boya-Żeleńskiego, propagatorka świadomego macierzyństwa.

1952 - Greczynki uzyskały prawa wyborcze.

1964 - Powstała Organizacja Wyzwolenia Palestyny (OWP).

2003 - Zmarła Irena Jurgielewiczowa, powieściopisarka, pedagog, autorka wielu książek dla młodzieży oraz wykładowca w Wolnej Wszechnicy Polskiej.

2009 - Zmarł Jan Zaciura, polityk, związkowiec, prezes ZNP.